La consellera de Benestar i Familia, Anna Simó, ha inaugurat avui a Salt un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) de la Fundació Plataforma Educativa que atén menors, d’ambdós sexes, entre 3 i 18 anys tutelats per la DGAIA.Es tracte d’un centre collaborador de la DGAIA situat en un edifici de planta baixa i tres pisos a la població gironina de Salt. Té una capacitat de 20 places i consta de 2 menjadors/sales d’estar, 13 dormitoris (alguns dobles i d’altres individuals), serveis, cuina i altres dependències per l’equip directiu i educadors.
La consellera de Benestar i Familia, Anna Simó, ha inaugurat avui a Salt un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) de la Fundació Plataforma Educativa que atén menors, d’ambdós sexes, entre 3 i 18 anys tutelats per la DGAIA. Han acompanyat la Consellera en l’acte inaugural, entre altres, l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, la delegada del Govern a Girona, Pia Bosch, la directora dels Serveis Territorials, Pilar Heras, i la Directora de la DGAIA, Imma Perez; també han assistit els membres de la Fundació Plataforma Educativa.

 Es tracte d’un centre col·laborador de la DGAIA situat en un edifici de planta baixa i tres pisos a la població gironina de Salt i que ha estat remodelat per adequar-se a les noves demandes educatives de la infància desemparada. Té una capacitat de 20 places i consta de 2 menjadors/sales d’estar, 13 dormitoris (alguns dobles i d’altres individuals), serveis, cuina i altres dependències per l’equip directiu i educadors.

Els CRAE són establiments propis de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència o pertanyents a entitats d’iniciativa social col·laboradores de la DGAIA, que ofereixen al menor un recurs alternatiu al medi familiar inexistent, deteriorat o amb greus dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Desenvolupen la seva tasca en els següents aspectes:

Atenció integral als menors que hi són ingressats a proposta dels equips tècnics corresponents, per contribuir al seu procés educatiu i de desenvolupament personal Cura de la seva salut física i psíquica, vetllant pel desenvolupament harmoniós de la seva personalitat. Disseny del projecte educatiu individual dels menors a partir del diagnòstic o l’avaluació inicial Coordinació amb els altres serveis i professionals que intervenen en el procés d’atenció i protecció als menors Promoció, en els casos en què sigui possible, del retorn del menor amb la família d’origen o, en cas contrari, l’acolliment en família extensa o aliena.

Els CRAE substitueixen temporalment la família en els casos en els que l’Administració, a través de la DGAIA, ha detectat una situació de desemparament en el menor i s’ha vist obligada a suspendre, temporalment, l’exercici de la pàtria potestat als pares, atorgant la guarda, per temps limitat, al director del Centre.

Posteriorment, la Consellera ha visitat les noves dependències annexes als serveis territorials del Departament a Girona, i que allotgen els serveis d’Infància i d’Acolliment i Adopcions.

Aquests dos serveis, tot i que l’any 2002 van ser traspassades les competències des del departament de Justícia al departament de Benestar i Família, a Girona encara continuaven ubicats a les dependències de Justícia a Girona, la qual cosa provocava disfuncions tan en la coordinació de la feina dels treballadors com en els mateixos usuaris.

Els nous locals, amb una superfície de 350m2, han estat completament remodelats i adequats les necessitats dels serveis, alhora que s’han habilitat espais compartits que podran ser utilitzats per la resta dels serveis territorials de Benestar i Família a Girona