La Secretària per a la Immigració considera valent però insuficient el procés de regularització dels immigrants

El govern de la Generalitat considera que l'arrelament social és la via més adequada per regularitzar els prop de 100.000 immigrants que hagin quedat fora del procés

query_builder   6 maig 2005 18:30

event_note Nota de premsa

La Secretària per a la Immigració considera valent però insuficient el procés de regularització dels immigrants

El govern de la Generalitat considera que l'arrelament social és la via més adequada per regularitzar els prop de 100.000 immigrants que hagin quedat fora del procés

En el marc de la seva visita a Guissona (La Segarra), la Secretària per a la Immigració, Adela Ros, ha fet una primera valoració del procés de regularització de treballadors immigrants, que acaba demà dissabte 7 de maig. Per a la Secretària per a la Immigració, aquest ha estat un procés valent, ben intencionat, però insuficient, perquè a Catalunya quedarà un gruix de persones que no hauran pogut normalitzar la seva situació. Segons els càlculs de la Secretaria, la xifra de persones que quedarien fora del procés serien unes 100.000.A partir del 7 de maig queden dues vies importants per a la regularització: l’arrelament laboral i l’arrelament social. El Govern de la Generalitat, ha dit Ros, aposta per totes dues, però considera que l’arrelament social és més adequat.
Adela Ros ha qualificat de "valent" el procés, perquè l’Estat "per primera vegada, ha posat al centre de la qüestió el tema de l’economia submergida", la qual cosa ha valorat molt positivament. No obstant, la Secretària per a la Immigració ha expressat la seva preocupació per les persones que no s’han pogut acollir al procés i ha assegurat que la Generalitat continuarà treballant per a trobar solucions.

A partir del 7 de maig queden dues vies importants per a la regularització: l’arrelament laboral i l’arrelament social. El Govern de la Generalitat, ha dit Ros, "aposta per totes dues", però considera "que l’arrelament social és més adequat".

 En aquest sentit, Ros ha dit que el Programa Integral d’Acollida (PIA) de la Secretaria per a la Immigració haurà d’ajudar a que moltes persones puguin demostrar el seu arrelament social a Catalunya. El PIA definirà un seguit d’itineraris formatius que facilitin demostrar a les persones d’origen estranger la seva relació amb la societat catalana. Adela Ros ha explicat que el PIA és un projecte de treball en xarxa on els municipis hi jugaran un paper fonamental.

També ha demanat a l’Estat que desenvolupi el més aviat possible les instruccions del Reglament de la Llei d’Estrangeria i que l’eficàcia de l’administració estatal sigui suficient per a les nostres necessitats. Ros ha demanat que aquest sigui l’últim procés de regularització, ja que aquest tipus de processos extraordinaris no solucionen el problema. La Secretària per la Immigració vol que l’Estat, a partir de demà, "treballi en polítiques d’immigració a llarg termini, amb una veritable visió de futur, i que es basin en la contractació en origen i en mecanismes perquè la gent pugui arribar a Catalunya amb un contracte de treball i en garanties". Finalment, la Secretària ha felicitat a tots aquells empresaris que han apostat pel procés "i ho han fet bé".

Actuacions de la Generalitat:

La Secretària per a la Immigració ha fet un repàs de les actuacions de la Generalitat en el marc del nou reglament i ha explicat que el Govern de la Generalitat, dins del marge d’actuació que té des del passat 7 de febrer i en el marc de col·laboració interadministrativa, ha col·laborat en el funcionament de tot el procés. La Generalitat ha habilitat un dispositiu d’atenció telefònica (012), ha format professionals de les administracions per a atendre el públic i ha elaborat un model d’informe social perquè els ajuntaments puguin emetre el certificat d’inserció social. El Govern també ha organitzat la seva xarxa d’oficines de registre, que han rebut un total de 2.956 sol·licituds de renovació de permís de residència o treball.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined