La Consellera Anna Simó ha donat a conèixer les necessitats de legislatura en serveis socials l'atenció a gent gran a Barcelona

Benestar i família ha inaugurat aquesta tarda la Residència Assistida i Centre de Dia per a gent gran La Sagrera

query_builder   11 maig 2005 18:30

event_note Nota de premsa

La Consellera Anna Simó ha donat a conèixer les necessitats de legislatura en serveis socials l'atenció a gent gran a Barcelona

Benestar i família ha inaugurat aquesta tarda la Residència Assistida i Centre de Dia per a gent gran La Sagrera

La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha explicat, en el transcurs de la inauguració de la Residència Assisitida i Centre de Dia de gent gran La Sagrera, les necessitats en serveis socials d’atenció a gent gran pel que fa a Barcelona Ciutat, on es registra una ràtio de cobertura pública per sota de la mitjana de Catalunya.

En el marc de la programació territorial de serveis especialitzats de serveis socials 2004-2007 i amb criteris acordats amb l’Ajuntament de Barcelona, la consellera Simó ha marcat com a objectius, créixer en 2.500 places residencials, de les quals 1.500 sera  d’obra pública.

La construcció de nous equipaments residencials per a gent gran a Barcelona està sent possible gràcies a la col.laboració entre el Departament de Benestar i Família i l’Ajuntament de Barcelona, que en virtut d’un conveni que se signarà properament, posarà a disposició de l’administració catalana un total de 10 solars amb una cessió de terrenys d’ús de superfície.

Pel que fa a obra pública prevista, es projecten  un total de 15 nous equipaments i l’ampliació d’un setzè:

Obra pública (en fase d’execució o acabada):

Projecte d’ampliació de la residència pública de l’ICASS (Gràcia): 48 places Projecte de residencia pública ICASS (Sant Andreu-La Sagrera): 96 places Projecte de residencia pública ICASS de Porta (Nou Barris): 88 places Projecte de residencia pública ICASS (Poble Nou): 90 places Projecte de residència pública ICASS (Sants-Montjuic): 90 places

Obra pública (2a fase):

Projecte de centre Alzheimer Catalunya Parc Pere Virgili: 105 places 6 projectes de residències públiques de l’ICASS 4 projectes nous de promoció pública de l’ICASS i amb cooperació amb la iniciativa privada

La ràtio de cobertura pública residencial a Barcelona se situa en un 1,20%, i la mitjana catalana d’un és 1,88%. L’objectiu és assolir el 2% l’any 2007. Entre l’oferta pública i privada, la ràtio de cobertura a Barcelona continua sent molt baixa, d’un 3,82% mentre que la mitjana de Catalunya és de 4,48%, unes cobertures baixes que estan només per sobre de les registrades a les comarques de l’Ebre.

Aquestes necessitats recollides en la programació territorial de serveis especialitzats de serveis socials 2004-2007, aplicant criteris de demanda,  es fonamenten  amb les dades d’IDESCAT, que preveu que la població de la ciutat de Barcelona major de 65 anys passarà de 336.241 persones a 325.267 persones l’any 2007, amb una taxa d’envelliment que arribarà al 21,61% i un percentatge de sobreenvelliment que assolirà el 54.08%.

Dades poblacionals: segons IDESCAT

 

2003

2007

Població > 65 anys

336.241

325.267

Taxa envelliment

21,24 %

21,61%

Percentatge sobreenvelliment

48,03%

54,08 %

(Percentatge sobreenvelliment: persones > 75 anys, dividit per persones > 65 anys)

Residència Assistida i Centre de Dia de gent gran “La Sagrera”

La residència de l’ICASS inaugurada aquesta tarda per la consellera de Benestar i Família disposa de 96 llits, amb 72 dormitoris individuals i 12 de dobles. El centre de Dia té una capacitat màxima per a 32 usuaris. La residència i centre de dia “ La Sagrera”, ubicada al barri de Sant Andreu, compta amb serveis d’atenció a gent gran com ara teràpia ocupacional, gimnàs-rehabilitació, assistència mèdica, infermeria, assistència social, piscòleg, podologia, perruqueria, aula taller i banys geriatrics a més de serveis generals com sala d’estar, bugaderia, cuina , entre d’altres.

Aquest equipament distribuit amb planta baixa i tres pisos, ocupa una superfície de 4.596 m2 i ha representat una inversió de 4.920.427,53 euros.