El CRAE “Enric Llaberia” és un centre propi depenent la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, amb una capacitat de 24 places per a nois i noies de 12 a 18 anys. Es tracte d’un edifici de planta baixa i tres pisos, amb una superfície útil d’uns 825 m2.
Per tal d’adaptar millor el centre al seu programa funcional, el Departament ha previst unes obres de remodelació i millora que tindran un cost aproximat de 632.000 €; el concurs d’obres s’adjudicarà abans de l’estiu i està previst que s’iniciïn passat l’estiu amb una durada de 9 mesos. Les obres preveuen intervencions en les distribucions dels espais, construccions de noves àrees, substitució de la coberta, millora dels aïllaments, arranjament de les façanes principal i posterior, millora dels sistemes de prevenció d’incendis, construcció d’un dormitori adaptat i 2 banys adaptats, i una millora general de les instal·lacions (elèctrica, calefacció, aire condicionat, megafonia, video-porter, i altres). Mentre durin les obres les noies i els nois atesos en el centre seran reallotjats en unes altres dependències.
Pla de xoc
Les polítiques de protecció de la infància i l’adolescència requereixen una aposta enèrgica del Departament de Benestar i Família, a la qual vol donar resposta el Pla de xoc iniciat pel Departament l’any 2004, amb mesures d’actuació prioritàries com les inversions per a la millora i el manteniment dels centres propis.
En el pressupost del 2004, el Departament va destinar per a inversions en centres propis més d’1,7 milions d’euros per a despeses de manteniment estructural i reformes. Es van licitar les obres de rehabilitació als centres de Rubí (Residència Rubí), Cerdanyola (Les Vinyes) i Palau Solità i Plegamans (Els Castanyers). Per al 2005, a més d’aquestes obres al CRAE Enric Llaberia de Lleida, es preveu iniciar també la primera fase de la reforma del centre d’acollida Llars Infantils La Misericòrdia a Girona, i del centre d’acollida Mare de Deu de la Mercè a Tarragona, que permetran disposar de noves places.
Els Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) són establiments propis de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) o pertanyents a entitats d’iniciativa social col·laboradores de la DGAIA que ofereixen al menor un recurs alternatiu al medi familiar inexistent, deteriorat o amb greus dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques.
Desenvolupen la seva tasca en els següents aspectes:
Atenció integral als menors que hi són ingressats a proposta dels equips tècnics corresponents, per contribuir al seu procés educatiu i de desenvolupament personal. Cura de la seva salut física i psíquica, vetllant pel desenvolupament harmoniós de la seva personalitat. Disseny del projecte educatiu individual dels menors a partir del diagnòstic o l’avaluació inicial. Coordinació amb els altres serveis i professionals que intervenen en el procés d’atenció i protecció als menors. Promoció, en els casos en què sigui possible, del retorn del menor amb la família d’origen o, en cas contrari, l’acolliment en família extensa o aliena.Els CRAE substitueixen temporalment la família quan l’Administració, a través de la Direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, detecta una situació de desemparament en el menor i es veu obligada a suspendre, temporalment, l’exercici de la pàtria potestat als pares, atorgant la guarda, per temps limitat, al director del Centre.