La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Casa Àsia, organitzen juntament amb altres entitats d’iniciativa social la jornada Dotze hores per Àsia, amb l’objectiu de mantenir viva la sensibilització i la solidaritat de la població catalana a favor dels damnificats pel tsunami.
El Departament de Benestar i Família va prendre la decisió de col·laborar en la jornada fomentant la participació activa dels infants que té sota la seva tutela, ja que molts d’ells han perdut les seves famílies o n’han hagut de ser separats temporalment, situacions que els acosta especialment a les desenes de milers de nens i nenes orfes a causa del tsunami.
La participació dels nens i nenes i adolescents acollits en centres de la DGAIA consistirà en la presentació d’una exposició de cartells que han il·lustrat amb al·lusions a la seva vivència del tsunami, que remarquen especialment els valors de la solidaritat. La mostra de cartells s’exhibirà a la zona d’accés a la planta situada sota el pati del CCCB. Posteriorment, amb els cartells seleccionats que es considerin més adequats es faran calendaris que es posaran a la venda i els fons que es recullin es destinaran a un projecte a favor dels infants damnificats dels països afectats.
Al costat de l’exposició, els infants hi faran un gran mural amb el lema Tots junts pels infants d’Àsia, amb lletres en relleu que els nenes i nenes hauran preparat prèviament i que presentaran en una acció visual, al migdia, just després de l’acte inaugural que tindrà lloc a les 12h del migdia. Al llarg del dia nens i nenes d’una quarentena de centres d’acollida aniran passant en petits grups per la jornada solidària.
Actualment la DGAIA té acollits en centres uns 1.860 infants i adolescents, que suposen un 30% dels 6.150 infants i adolescents que té sota la seva tutela i que no estan acollits en famílies. En aquests centres d’acollida i als centres residencials d’acció educativa de la DGAIA en les últimes setmanes els infants hi han treballat especialment els valors de la solidaritat i el desenvolupament sostenible, així com la multicausalitat i els efectes dels desastres climàtics i meteorològics com el tsunami.
Benestar i Família promou diverses iniciatives d’ajut humanitari amb els damnificats
Des que es van constatar les tràgiques conseqüències del tsunami, el Departament de Benestar i Familia ha dut a terme diverses iniciatives d’ajut humanitari a favor dels damnificats.El Departament ha contactat amb diverses organitzacions internacionals d’ajut a la infància per destinar un total de 100.000 euros a finançar especialment programes per mitjà d’organitzacions que portin a terme projectes de suport a la infància.
Així mateix, la Secretaria per a la Immigració del Departament de Benestar i Família ha demanat a la Secretaria d’Estat per a la Immigració del Govern espanyol que estudiï mesures excepcionals per als immigrants residents a Catalunya procedents de països afectats pel tsunami, com ara la concessió d’un permís de residència per a un any per a les persones d’aquestes nacionalitats que estiguin en situació irregular i l’aturada dels tràmits d’expulsió que estiguin en curs.