El Departament de Benestar i Família destinarà l'any 2006 més de deu milions d'euros a l'atenció a les dones víctimes de la violència de gènere

La consellera Anna Simó ha detallat aquesta partida pressupostària i ha fet balanç de les inversions realitzades durant la concentració convocada amb motiu del Dia internacional contra la violència envers les dones

query_builder   25 novembre 2005 13:30

event_note Nota de premsa

El Departament de Benestar i Família destinarà l'any 2006 més de deu milions d'euros a l'atenció a les dones víctimes de la violència de gènere

La consellera Anna Simó ha detallat aquesta partida pressupostària i ha fet balanç de les inversions realitzades durant la concentració convocada amb motiu del Dia internacional contra la violència envers les dones

Amb motiu del Dia internacional contra la violència envers les dones, instaurat el 25 de novembre per l’ONU, la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, i la secretària de Famílies i Infància, Montserrat Tur, han participat en la concentració que ha convocat la Generalitat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a les 12 hores. En la concentració s’ha llegit una declaració i s’han realitzat cinc minuts de silenci per denunciar aquesta greu vulneració dels drets humans més elementals, el primer dels quals és el dret a la vida.

Davant l’evidència de la violència envers les dones, el Departament de Benestar i Família té com a objectiu continuar treballant per a la creació de nous instruments que allunyin cada cop més la violència masclista de la nostra realitat i del nostre imaginari social. Aquest és un dels compromisos polítics a partir del qual el Departament ha definit noves estratègies i continua desplegant els recursos necessaris perquè vagin minvant els efectes que aquesta violència té sobre les dones i la ciutadania del nostre país.

L’any 2004, el Departament de Benestar i Família, a través de la Secretaria de Famílies i Infància, va posar en funcionament la Unitat de Violència Familiar, destinada exclusivament a la prevenció, l’atenció i la gestió dels recursos d’aquesta matèria (Decret 448/2004 de 30 de novembre sobre la reestructuració parcial del Departament). D’altra banda, a partir de l’entrada en vigor de la Llei catalana dels drets de les dones per eradicar la violència masclista és crearà i es gestionarà la xarxa d’atenció a dones i infants que pateixen violència.

Actuacions i inversions durant el 2005

En el marc simbòlic del Dia Internacional contra la violència envers les dones, el Departament de Benestar i Família vol destacar que aquest any 2005 ha adjudicat un total d’1.239.126 euros:

S’han subvencionat 57 entitats locals, amb un import de 440.454 euros. Convocatòria per a la concessió de subvencions a ajuntaments de més de  20.000 habitants, consells comarcals i les entitats públiques vinculades per al manteniment de sistemes de resposta urgent fora dels horaris habituals per a dones i infants que es troben en situacions de violència. S’han subvencionat 21 entitats, amb un import de 798.672 euros. Convocatòria per a la concessió de subvencions a entitats per a programes de detecció, prevenció i recuperació en els supòsits de violència de gènere. També s’han signat diversos acords de col·laboració amb les universitats Autònoma de Barcelona i Ramon Llull per a la formació especialitzada de professionals en violència de gènere.

A més de les actuacions subvencionades, el Departament de Benestar i Família ha posat en funcionament els següents equipaments:

5 punts de trobada, quatre dels quals estan localitzats a Barcelona i un a Lleida, pensats i creats per a la infància però que també compleix una funció de protecció per a les dones que pateixen violència ja que són espais segurs en què poden fer el lliurament i la recollida dels infants. 2 centres d’intervenció especialitzada (CIE), un a Salt (el Gironès) i un altre a Sant Feliu (el Baix Llobregat), que s’obrirà a principis del 2006. Els CIE, dotats d’un equip multidisciplinar, atén les demandes que arriben al centre i de l’àmbit territorial d’actuació a través dels Serveis Locals d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). 1 casa d’acollida a la comarca del Baix Llobregat, que es posarà en funcionament el proper mes de desembre.

Inversions i actuacions previstes per al 2006

La inversió prevista del Departament de Benestar i Família en aquest àmbit per al 2006 és de 10,1 milions d’euros, el que suposa un increment del 63,25% respecte l’any 2005. Aquesta quantitat ha de servir per subvencionar les actuacions d’aquest any, per al manteniment dels equipaments existents i per a la posada en funcionament de nous recursos.

En concret, la previsió és la posada en funcionament de:

4 nous punts de trobada, que es localitzaran als municipis de Girona, Tarragona, Vilanova i la Geltrú i el Prat de Llobregat. 3 nous Centres d’Intervenció Especialitzada (CIE), que es localitzaran a les comarques del Segrià, el Tarragonès i el Montsià.
undefined
undefined
undefined
undefined