El Departament de Benestar i Família està col·laborant des del primer moment en la investigació i la instrucció judicial dels abusos sexuals que suposadament van patir unes noies menors d’edat quan estaven acollides en el centre Vilana, situat en el districte de Sarrià de Barcelona. De seguida que es va tenir coneixement dels fets, el maig de 2004, el Departament els va denunciar i va aportar una cinta de vídeo com a prova a la Fiscalia de Menors.

La cinta, que va arribar a mans dels responsables de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), conté els relats d’unes noies que relaten els suposats abusos i maltractaments que havien estat testimonis durant l’internament. Des d’aquell moment, el Departament participa en la recerca i atén tots els requeriments de la Fiscalia de Menors i la Policia Nacional perquè s’arribi fins al final en l’aclariment dels fets i es depurin les responsabilitats que s’hagin de depurar.

Actualment, la investigació que es va iniciar a petició del Departament de Benestar i Família consisteix en localitzar a les víctimes, la majoria en parador desconegut. En aquest sentit, el Departament col·labora en diverses línies d’investigació que tenen com a objectiu localitzar les víctimes que presumptament havien patit les agressions.

Els suposats fets que ara s’investiguen es van produir entre 1997 i 2000, quan el centre Vilana, que depenia del Departament de Justícia, estava especialitzat en la protecció de noies desemparades de 12 a 18 anys. Aquest centre es va tancar a finals de 2001 i es va reobrir a finals de 2002 com a centre d’inserció laboral per a joves estrangers. En l’actualitat, aquest centre que depèn de la DGAIA acull majoritàriament nois menors magribins en situació de risc social.

Des de Benestar i Família sempre s’ha animat als directius dels centres propis i concertats perquè comuniquin amb la màxima celeritat possible qualsevol presumpte delicte o irregularitat. D’altra banda, el Departament també vol posar de manifest la important tasca que realitzen els més de 2.000 educadors que treballen als centres de menors, i que té una gran repercussió per a la societat.