El Departament de Benestar i Família rebrà 18 milions d’euros per programes d’atenció a les persones amb dependència, provinents de la transferència aprovada aquest divendres en Consell de Ministres que se sumen al pressupost del Departament en atenció a la dependència i suport a l’autonomia d’aquest any 2005 que ascendeix a 476 milions d’euros
El Departament de Benestar i Família rebrà enguany 18 milions d’euros a programes d’atenció a les persones amb dependència, provinents de la transferència aprovada aquest divendres en Consell de Ministres que se sumen al pressupost del Departament en atenció a la dependència i suport a l’autonomia d’aquest any 2005 que ascendeix a 476 milions d’euros.

Aquesta partida permetrà reforçar actuacions encaminades a la reconversió dels Centres d’Atenció a les persones amb discapacitat (CAD) que tenen la funció principal d’efectuar l’avaluació del grau de disminució; la millora del programes d’atenció domiciliària; el Programa d’Ajuts d’Atenció Social a les persones amb Disminució (PUA) i l’atenció a persones amb problemes de salut mental, així com incorporar recursos per al desenvolupament del nou Programa per la Dependència (ProdeP) o bé el programa pilot, iniciat enguany, d’atenció social a les persones grans en zones rurals.

La Consellera, Anna Simó, ha manifestat la seva satisfacció per la transferència d’aquest fons que han arribat 8 mesos després de l’aprovació del Pressupost de 2005, "que és un suport als projectes ja iniciats pel Govern català i que s’ha de consolidar en anys vinents". La titular del departament de Benestar i Família ha remarcat que és un avanç i un aperitiu dels recursos que ha de preveure la futura Llei de la Dependència i ha recordat que és la primera vegada que es crea un fons estatal per a projectes pilot d’atenció a la dependència i suport a l’autonomia, "responent a la demanda del grup parlamentari al Congrés d’ERC al grup socialista en el marc de les negociacions dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2005".

Hi ha més de 330.000 persones amb dependència a Catalunya, 200.000 de les quals presenten una dependència moderada o severa, freqüentment associada a l’envelliment, però no únicament. El 23% de les persones amb dependència moderada o severa reben atenció institucional i el 77% viuen al seu domicili.

Un dels objectius prioritaris del departament de Benestar i Família és millorar l’atenció a les persones que no són completament capaços de cuidar-se d’elles mateixes i mantenir un determinat nivell de qualitat de vida i l’atenció a les seves famílies cuidadores. Així mateix, és voluntat del departament que l’atenció a les persones tingui en compte les seves preferències en relació a la possibilitat de gaudir d’un major grau d’autonomia, participació, satisfacció i dignitat possibles.