La secretària per a la Immigració, Consol Prados, i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Pia Bosch, han explicat aquesta tarda en roda de premsa les polítiques que està desenvolupant la Generalitat respecte a l'acollida d'immigrants, la cohesió social i el reforç dels serveis municipals. Prados ha anunciat els ajuts que el Departament de Benestar i Família dedicarà enguany en aquesta matèria als ajuntaments i els consells comarcals gironins.

Segons han explicat Bosch i Prados, els municipis i els Consells Comarcals de l’àmbit territorial de la Delegació de la Generalitat a Girona han vist augmentats els ajuts per a fer polítiques d’acollida d’immigrants, de cohesió social i per al reforç dels serveis municipals en un 29,7% respecte l’any passat.

Increment dels ajuts per als ajuntaments i els consells comarcals

En total, el Departament de Benestar i Família, a través de la Secretaria per a la Immigració, destinarà 2.088.230 € per dur a terme aquestes polítiques. L’any passat la xifra dels ajuts va ser de 1.610.308 €, la qual cosa suposa un augment de 477.922 €.

Per tipus d’ens, els vint-i-dos ajuntaments presentats a la convocatòria de la demarcació de Girona rebran un total de 1.563.530 €, que significa un increment d’un 24,7% respecte la subvenció rebuda per aquests ens l’any passat, que va ser de 1.253.715 €. La majoria dels ajuntaments han vist augmentats els seus ajuts respecte l’any passat.

Per la seva banda, els set Consells Comarcals que rebran ajuts han vist augmentats els imports atorgats en un 47,1% respecte el 2005. Respecte a les xifres totals del ajuts destinats a aquest tipus d’ens, l’any passat van rebre 356.592,8 €, mentre que aquest any se’ls dedicarà 524.701,4 €.

Nombre i tipus de programes subvencionats

Si ens centrem en els projectes sol·licitats pels vint-i-dos ajuntaments i els set Consells Comarcals en la convocatòria de 2006, la Secretaria per a la Immigració ha finançat 199 dels 351 presentats. En concret, 151 programes pertanyen als consistoris, mentre que els 48 restants corresponen als consells comarcals.

Per nombre i tipologia, s’han subvencionat els següents programes:

• 50 dels projectes finançats corresponen a la contractació de professionals de gestió de la diversitat, bàsicament tècnics de polítiques migratòries, mediadors, traductors i intèrprets, i dinamitzadors culturals.

• 56 dels projectes finançats són relacionats amb l’acollida, que inclouen sessions de benvinguda al municipi, orientació laboral i jurídica, cursos de català i cursos de coneixement de l’entorn.

• 47 dels programes pertanyen al bloc d’accions per a promocionar el coneixement i la interrelació entre la ciutadania autòctona i la nouvinguda.

• Finalment, dins del bloc d’accions de promoció de la igualtat d’oportunitats s’han aprovat 43 projectes adreçats a joves, dones, accions d’intermediació en habitatge, actuacions dins l’àmbit veïnal i tallers de pares i mares d’origens diferents.