Davant la voluntat expressada per algunes famílies catalanes adoptants al Congo de viatjar-hi, entenent que tenen tot el dret, el Departament d'Acció Social i Ciutadania demana que s'hi abstinguin de fer-ho per no entorpir el procés i reclama responsabilitat.

Des d’Acció Social i Ciutadania s’entén i es comprèn la situació personal d’aquestes famílies, però, alhora els exigeix que assumeixin des de la seva responsabilitat personal les conseqüències nefastes que pot comportar el viatge que estan plantejant al Congo, que només desencadenarà major malestar entre les autoritats congoleses i, per tant, pot contribuir a tancar definitivament el procés i que no es puguin resoldre favorablement els expedients oberts.

El dret que tenen com a ciutadans a obtenir el corresponent visat per entrar al país no garanteix en cap cas que puguin fer efectiva l’adopció. Aquest procés només es pot resoldre amb una sentència d’adopció, una documentació que exclusivament correspon atorgar als organismes judicials congolesos.

Així mateix, qualsevol intent de materialitzar l’afiliació dels menors congolesos per la via de fets consumats i no a través dels procediments legalment establerts, obriria un conflicte diplomàtic internacional totalment contrari als interessos d’aquestes famílies.