Des d'aquest migdia, davant el nombre de persones que s'hi han adreçat, s'ha implementat el nombre d'operaris del 900 i també el telèfon d'atenció ciutadana 012
El departament d'Acció Social i Ciutadania està reforçant des d'aquest matí el telèfon d'informació gratuïta 900 300 500 per poder atendre de forma més àgil un major nombre de ciutadans que s'adrecen per sol.licitar informació sobre el desplegament de Llei de la Dependència a Catalunya.

Tanmateix, en les properes hores, també es veurà reforçat el telèfon d'atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya 012.

En menys de 24 hores, el telèfon 900 300 500 ha rebut més de 3.000 trucades interessant-se principalment per saber on es pot rebre assessorament i orientació així com la data per recollir i presentar la sol.licitud per a la valoració de grau i nivell de dependència.

En tot cas, des d'Acció Social s'insisteix que, abans de presentar la sol.licitud de valoració, es demani assessorament als serveis socials d'atenció primària i a les àrees bàsiques de salut a partir del dia 14 de maig.

A continuació es detalla la informació bàsica que a hores d'ara es pot donar al telèfon 900 300 500:

1. Qui s'hi pot acollir?

Seran titulars dels drets establerts a la llei els espanyols que compleixin els següents requisits:

- Trobar-se en situació de dependència en alguns dels graus establerts (de moment només per Grau III).

- Residir al territori espanyol i haver-ho fet durant cinc anys, dels quals dos hauran de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. Per als menors de 5 anys el període de residència s'exigirà a qui tingui la guarda i custòdia.

Durant el 2007 seran reconeguts els drets de les persones que tinguin una valoració de Grau III; els altres graus s'incorporaran progressivament.

2. Què és el Grau III (Gran Dependència)?

S'aplica aquesta denominació quan la persona necessita ajuda diverses vegades al dia i, per la seva pèrdua total d'autonomia mental o física, necessita la presència indispensable i contínua d'una altra persona o té necessitat d'ajuda generalitzada per la seva autonomia personal. A nivell quantitatiu s'expressa amb un valor igual o major a 75 punts al BVD (Barem de Valoració de Dependència).

3. Quan s'hi podran acollir?

- Per informació i recollida de sol·licituds:

A partir del 14 de maig:

- A les oficines del Serveis Socials d'Atenció Primària del seu Municipi i al a seva Àrea Bàsica de Salut.

- A través de la pàgina web del Departament (www.gencat.net/benestar/).

- Si està ingressat a un centre, adreçar-se a la direcció o al Servei de Treball Social del mateix centre.

- Per entregar les sol·licituds:

A partir del 21 de maig:

- A les oficines del Serveis Socials d'Atenció Primària del seu Municipi com a opció prioritària.

- També a qualsevol dels registres oficials (Ajuntaments, Oficines de la Generalitat, Correus, etc.).

4. Quan s'iniciaran les valoracions de les sol·licituds presentades?

A partir de la primera quinzena de juny.

5. Qui ho farà?

Les valoracions de dependència aniran a càrrec de 160 tècnics repartits en 23 equips en tot el territori que disposaran de tres mesos per resoldre totes les sol·licituds presentades.