El Departament d'Acció Social i Ciutadania, a través de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania; i la Secretaria de Joventut, a través de Turisme Juvenil de Catalunya (Tujuca, SA), han posat en funcionament el programa "Vacances en Família" que, aquest any, ofereix un 22,61% més de places que l'any passat. En total, s'oferten 5.563 places, 1.026 més que el 2006 (22,61% d'increment), i 2.566 més que en la primera edició del 2005 (103,90% d'increment).

Per tercer any consecutiu, el programa “Vacances en Família” que es desenvolupa a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya ofereix la possibilitat de gaudir d’unes vacances a preus molt avantatjosos en espais d’interès turístic i cultural de Catalunya. Un programa que es planteja com una ajuda addicional a les famílies amb infants petits per facilitar estades de lleure durant el període de vacances. D’aquesta manera, s’acompleix la llei de suport a les famílies i, alhora, s’impulsa una nova orientació social de la Xarxa d’Albergs, com a espais socials al servei de la ciutadania per potenciar i facilitar el coneixement de Catalunya.

Famílies destinatàries i procés d’inscripció

El programa, destinat a totes les famílies perceptores de les prestacions econòmiques i els ajuts a les famílies amb infants atorgats per la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania durant l’any 2006, ofereix la possibilitat de passar vacances en sis períodes d’estacionalitat alta (Setmana Santa, els ponts de maig, d’octubre, de desembre, l’estiu i els caps de setmana de maig i juny) en un dels albergs públics.

L’assignació de les places es realitzarà a través de sorteig davant notari, amb l’objectiu de preservar el criteri d’igualtat d’oportunitat entre les famílies interessades. Les famílies interessades es poden preinscriure a partir del 5 de febrer, a les 12.00 hores, i fins al 26 de febrer. La preinscripció es pot realitzar en qualsevol moment del dia, bé a través de les pàgines web www.xanascat.cat i www.gencat.cat/benestar, o bé mitjançant el telèfon d’Atenció Ciutadana 012. Amb la formalització de la preinscripció s’obté un número per participar en el sorteig públic que tindrà lloc a la seu de la Secretaria de Joventut el 28 de febrer.

Períodes de vacances, preus i albergs

Els 94 torns que preveu el programa “Vacances en Família” inclouen 2, 4, 5 i 7 nits, en funció del període de vacances. Cada família inscrita pot accedir únicament a un dels torns, amb l’objectiu de donar el màxim nombre d’inscripcions. Enguany s’ofereixen 31 torns més que al 2006, i més del doble de torns que al 2005.

El preu del programa “Vacances en Família” és de 21 euros per persona i nit. Els infants de 4 a 6 anys tenen un 50% de descompte (el preu tarifa és de 30 euros) i els menors de 3 anys tenen l’estada gratuïta (el preu tarifa és de 15,75 euros per als de 3 anys i de 4,75 euros per als de 0 a 2 anys).

En tots els casos s’inclou pensió completa, des del sopar del primer dia fins al dinar de l’últim, en habitacions unifamiliars.

Els deu albergs en els quals es desenvolupa el programa són: Casa Gran, a Altafulla (el Tarragonès), Santa Maria del Mar, a Coma-ruga (el Baix Penedès), Mare de Déu de les Neus, a la Molina (la Cerdanya), Empúries, a l’Escala (l’Alt Empordà), Jaume I, a l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà), Pic de l’Àliga, a Núria (el Ripollès), Pere Figuera, a Planoles (el Ripollès), L’Encanyissada, al Poble Nou del Delta (el Montsià), Pallars, a Tremp (el Pallars Jussà) i Canonge Collell, a Vic (Osona).

Novetats respecte a les edicions anteriors

Les  novetats que s’han incorporat en aquesta edició del programa “Vacances en Família” responen en part al resultat de les enquestes que van respondre les famílies que van participar en l’anterior edició, i que atorgaven uns índex de satisfacció molt elevats. L’any passat hi van participar 993 famílies, que va significar el 100% d’ocupació de les places disponibles.

A més de l’augment del nombre de places i l’allargament del període de preinscripció en cinc dies més, una de les novetats més destacades en aquesta edició del programa és la introducció d’estades de dues nits, que tindran lloc durant set caps de setmana, dels mesos de maig i juny. D’altra banda s’ha millorat l’adequació de les instal·lacions per al públic infantil, amb la introducció de mobiliari infantil a alguns albergs i l’ampliació o la creació de ludoteques en aquells albergs que no en tenien.

D’altra banda, les famílies que gaudeixin del programa a l’estiu tindran la possibilitat de participar en activitats monitoritzades (tallers, espectacles i dinàmiques de lleure). Aquestes activitats complementàries són gratuïtes i estan orientades a fomentar la interrelació entre els pares, les mares i els fills.

Calendari i procés de preinscripció

• Preinscripció: del 5 al 26 de febrer, a través de les pàgines web  www.xanascat.cat i www.gencat.cat/benestar i el telèfon d’Atenció Ciutadana 012. En la preinscripció les famílies poden seleccionar cinc torns de preferència com a màxim i se’ls adjudicarà un número de referència per al sorteig.

• Sorteig: el 28  de  febrer, a les 11 hores, a  la  sala  d’actes de la seu de la Secretaria de Joventut (carrer de Calàbria, número 147, de Barcelona). Es farà davant de notari.

• El resultat es farà públic a través de www.xanascat.cat, www.gencat.cat/benestar, el telèfon d’Atenció Ciutadana 012. S’informarà de les assignacions de places als participants a través de missatges SMS a mòbil.

• Inscripcions: a partir del 5 de març.