Es tracta d'una documentació que pot afavorir els processos d'aclariment de veritat, justícia i reparació a les víctimes per les violacions de drets humans comeses durant els 36 anys de guerra al país centreamericà, en especial a partir de 1982.

L'acord el van signar dimarts passat el director de l'ACCD, Àlex Masllorens, i el Procurador de Drets Humans de Guatemala, Sergio Fernando Morales Alvarado. El projecte, que també compta amb el suport dels governs suec i suïs i del Programa de Desenvolupament de Nacions Unides (PNUD), suposa recuperar digitalment i conservar la informació dels arxius policials com a aportació a la memòria històrica i política de Guatemala.

Amb el descobriment dels arxius policials, que detallen les activitats de la Policia Nacional fins al 1997 mitjançant 70 milions de folis, es comença a disposar d'elements de referència per aclarir les violacions de drets humans i s'obre una veta informativa per a les investigacions sobre desaparicions forçades i crims comesos a Guatemala fins a la signatura dels Acords de Pau Ferma i Duradora el 1996.