Els programes implicaran prop de dues-centes persones entre investigadors, docents, estudiants i membres del personal d'administració i serveis. La trobada inaugural del Programa Algèria Universitats (PAU) va tenir lloc a l'Ecole Normal Supérieure d'Enseignement Technique d'Oran, el passat 28 de febrer de 2007. El president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la Universitat Abat Oliba CEU, Josep Maria Alsina, i el president de la Conferència Regional de les Universitats de l'Oest d'Algèria, Abdelbaki Benziane, van presidir els actes inaugurals, juntament amb el director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCCD), Andreu Felip, i altres representants del govern d'Algèria i de l'AECI.

A la trobada hi va assistir també una delegació formada per 50 professors i investigadors de les universitats de la Xarxa i els responsables de Cooperació d'aquestes universitats.

El PAU està dotat amb 550.000€ i té com a objectiu aconseguir la integració i el reconeixement del sistema universitari algerià dins l'arc mediterrani, alhora que potenciar-lo com una referència en educació superior per als països europeus. El Programa compta amb el suport de les agències de cooperació al desenvolupament de Catalunya, el País Valencià i l'Estat espanyol.

Les línies d'acció del PAU s'estructuren al voltant de tres eixos de treball -la formació, la recerca i la sensibilització- a partir dels quals es programaran estades de docents, estudiants, investigadors, personal d'administració i serveis, i agents culturals, orientades a la formació i a la implementació de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Els temes sobre els quals es treballarà seran principalment les migracions i la cohesió social, la memòria històrica, la desertificació i els recursos hídrics, les tecnologies de la informació i la comunicació, i les aplicacions al desenvolupament de la tecnologia, l'enginyeria i l'economia.

Des d'una consideració de la institució universitària com a agent estratègic per a millorar la governabilitat, la democràcia i el desenvolupament social del seu entorn, el PAU respon al desig de les universitats de la Xarxa Vives d'estrényer els vincles amb el Magrib i especialment amb Algèria, ja que malgrat la seva proximitat geogràfica i històrica, és el país d'aquesta regió que rep menys volum de cooperació.