event_note Nota de premsa

Catalunya exhibeix l'excel·lència de la seva gastronomia en el marc del Festival de Cinema de Sant Sebastià

·El Departament d’Empresa i Treball organitza un còctel gastronòmic per mostrar la singularitat i l’excel·lència de la cuina catalana amb el xef Joel Castañé (La Boscana - Bellvís)

·Durant la trobada, s’ha presentat la sèrie de ficció sobre la revolució de la cuina catalana “Gènesi", produïda per 3Cat amb el suport de la Generalitat de Catalunya


Empresa{"uuid":"20d611b6-fa6e-4b0e-bf41-804241373d5d","name":"Foto Sant Sebastià.jpeg","author":"Empresa","type":"0","location":"0"}


Catalunya ha posat en valor la singularitat i l'excel·lència de la seva cuina en una trobada gastronòmica celebrada en el marc del Festival de Cinema de Sant Sebastià, un dels certàmens més prestigiosos d’Europa i un aparador internacional de primer nivell.

L’esdeveniment, organitzat pel Departament d’Empresa i Treball mitjançant l’Agència Catalana de Turisme, ha comptat amb la participació del restaurant La Boscana (Bellvís), del xef Joel Castañé, amb una Estrella Michelin i una Estrella Verda i reconegut pel protagonisme que dona a la fruita en les seves creacions culinàries. El cuiner ha ofert una mostra del millor producte català amb una proposta innovadora que ha captivat els assistents.

El còctel s’emmarca dins la distinció Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, impulsada pels departaments d’Empresa i Treball, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’acte ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper i la secretària general del Departament d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació, Cristina Massot, acompanyats de la directora general de Turisme, Cristina Lagé, i de la directora de l’Agència Catalana de Turisme, Arantxa Calvera. També ha comptat amb la participació de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Enric Adell, el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, i el director del Festival de Cinema de Sant Sebastià, José Luis Rebordinos. Hi han assistit més de 200 personalitats dels àmbits institucional, empresarial, econòmic, turístic, cultural i esportiu, consolidant així la trobada com un punt de trobada estratègic per a la promoció de la gastronomia catalana.

Aquest esdeveniment ha servit per consolidar la imatge de Catalunya com a destinació de referència enogastronòmica basada en la qualitat, l’autenticitat i l’excel·lència. El còctel gastronòmic ofert, que ha comptat amb la participació de la sommelier Pilar Ferrando, forma part del Catalonia’s Gastronomy World Tour,una gira destinada a promoure el moment excepcional que viu la cuina catalana i a donar a conèixer les més de 500 experiències enogastronòmiques disponibles arreu del territori. A Sant Sebastià, el sopar ha volgut posar en valor especialment les marques turístiques de les Terres de Lleida i Terres de l’Ebre, amb un cuiner lleidatà i una sommelier de la Terra Alta com a protagonistes.Després d’haver passat per Madrid, Tòquio, Vigo i Pequín, la iniciativa ha trobat a Sant Sebastià un escenari idoni per connectar amb el públic, els professionals del món del cinema i la cultura així com amb representants d’altres sectors interessats en el potencial de la gastronomia catalana.

Catalunya tindrà una sèrie de ficció sobre la seva revolució gastronòmica

El Festival de Cinema de Sant Sebastià també ha estat l’escenari de la presentació de la sèrie de ficció “Gènesi”, una producció de 3Cat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la participació de Netflix. La ficció relatarà la revolució culinària que es va viure a Catalunya als anys 80, amb Ferran Adrià i elBulli com a impulsors d’un moviment que va situar la cuina catalana al mapa mundial.

Amb un repartiment encapçalat per Mònica López, Ivan Massagué, Miquel Fernández i Carlos Cuevas, la sèrie es convertirà en un altaveu internacional de la creativitat i la capacitat d’innovació que han marcat la gastronomia catalana. L’estrena està prevista per a l’any vinent.

Aquesta producció audiovisual forma part de la cinquantena d’actuacions previstes en el marc de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que inclouen iniciatives de promoció, divulgació i reconeixement de la cuina catalana tant en l’àmbit nacional com internacional.


Cites

Miquel Sàmper

"Avui és un dia per posar en valor allò que ens identifica i ens projecta al món. La nostra gastronomia és un dels pilars de la cultura i del patrimoni del país. La cuina catalana és tradició i innovació alhora: beu d'un llegat mil·lenari que hem sabut preservar, però també és capaç de reinventar-se i obrir-se a noves tendències, sempre amb la mirada posada en l'excel·lència. És aquest equilibri entre arrels i creativitat el que fa que la cuina catalana sigui reconeguda internacionalment i ens permeti continuar essent un referent en l'àmbit culinari. Apostar per la nostra gastronomia és apostar per la identitat, l'economia i el futur del país"

Cristina Massot

"El Festival de Cinema de Sant Sebastià és una oportunitat extraordinària de continuar demostrant al món perquè Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia 2025. I recordar que la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i el valor dels productes dels nostres agricultors i ramaders"

Dades clau

  • Un motor econòmic

    1. La gastronomia representa el 20% del PIB català gràcies a l'ecosistema format per la pagesia, la pesca, cuiners i cuineres i la indústria alimentària.

    Perfil del turista enogastronòmic

    1. Gasta un 20% més que el turista convencional.
    2. Viatja tot l'any → ajuda a la desestacionalització.
    3. Es mou per tot el territori → afavoreix la desconcentració turística.

    Reconeixement internacional

    1. 62 restaurants guardonats amb 77 estrelles Michelin → Catalunya és el territori de l'Estat amb més estrelles.
    2. 3 restaurants catalans han estat considerats els millors del món:
    3. elBulli
    4. El Celler de Can Roca
    5. Disfrutar

    Experiències i turisme enogastronòmic

    1. 26 museus / centres d'interpretació vinculats a l'enogastronomia
    2. 23 hotels gastronòmics amb prop de 60 propostes d'escapades enogastronòmiques.
    3. 65 rutes i iniciatives gastronòmiques arreu del país.
    4. 918 cellers actius a Catalunya → 451 (49%) ja oberts al turisme.
    5. 43% dels visitants enoturístics provenen de fora de Catalunya.


Notes de premsa relacionades
Noguera Renovables
event_note Nota de premsa
d
event_note Nota de premsa