Aquest espai de trobada i debat tracta anualment qüestions de desenvolupament econòmic, social, cultural, de medi ambient, d'educació, salut i drets humans dels pobles indígenes.

Una delegació de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), encapçalada pel seu director, Andreu Felip, assisteix a les sessions, centrades enguany en el dret al territori i l'accés a la terra i als recursos naturals. La Cooperació Catalana té com una de les seves línies estratègiques la cooperació amb els pobles indígenes, en especial de l'Amèrica Llatina, amb l'objectiu d'enfortir processos de governabilitat, de participació ciutadana i drets col·lectius.

El Fòrum Permanent de Nacions Unides pels Afers Indígenes (UNPFII) es va crear l'any 2000 promogut pel Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC) i el 2002 es va reunir per primer cop. Des d'aleshores, anualment, aquest fòrum s'ha convertit en un espai clau de l'agenda de les organitzacions indígenes de tot el món per fer públiques les seves reivindicacions polítiques davant de la comunitat internacional, millorar la capacitat d'incidència en els seus espais decisoris i promoure l'intercanvi i aliances entre organitzacions indígenes de diferents països i continents. Es calcula que a tot el món viuen uns 370 milions d'indígenes en més de 70 països.