Aquesta ha estat una iniciativa conjunta de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Catalunya Ràdio i l'Obra Social de Caixa Catalunya per apropar la realitat africana i els projectes de la Cooperació Catalana als oients de l'emissora.

El programa de dijous 19 d'abril es va emetre des del centre de formació de personal sanitari d'Inhambane, una de les províncies rurals més pobres de Moçambic, amb l'objectiu de conèixer de primera mà els projectes de cooperació a la zona. Antoni Bassas va entrevistar el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, David Minoves, i el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, sobre els projectes de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a Inhambane en matèria de sanitat, educació i drets humans.

Aquesta provínicia concentra el gruix de les activitats de l'ACCD al país africà i té un 80% de població rural i un 83% de persones vivint per sota del llindar de la pobresa.

Divendres 20 el programa es va emetre des de la seu de la cooperativa Tchuma de microcrèdits, a la capital del país, Maputo, i va comptar amb la presència de Graça Machel, dona de Nelson Mandela i viuda de Samora Machel, expresident moçambiquès assassinat fa 30 anys.

Periodistes especialitzats

Els programes també van comptar amb les aportacions de periodistes especialitzats en temes sanitaris com Milagros Pérez Oliva o en la situació africana com Bru Rovira, a més de l'ex director d'Intermón Oxfam, Ignasi Carreras, i el president de la Fundació Ulls del Món i actual Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Moçambic és un dels països més pobres del món: ocupa la posició 168 de l'Índex de Desenvolupament Humà (IDH) del PNUD sobre un total de 177 països. L'esperança de vida dels seus habitants se situa al voltant dels 45 anys i la taxa d'alfabetització d'adults no supera el 46%.

Aquest país es prioritari per la Cooperació Catalana i durant els darrers tres anys ha esdevingut un dels principals països receptors de l'ajut català per a projectes, només per darrere de l'Equador, i el primer de l'Àfrica subsahariana. Nombroses ONG catalanes, sobretot de l'àmbit de la salut, treballen a Moçambic.