El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, s'ha compromès avui, durant la seva compareixença parlamentària, a construir una administració més fàcil i un país més equilibrat durant aquest mandat. Per desenvolupar aquest projecte, el departament s'ha dotat d'un pla d'acció que es fonamenta en quatre pilars i en cinc objectius transversals.

Els quatre pilars sobre els quals descansa l’acció del departament són la Funció Pública, l’administració local, l’acció ciutadana i el desenvolupament de les telecomunicacions i la Societat de la Informació. Aquestes quatre columnes tenen, segons ha explicat el conseller, un doble objectiu comú: fer una vida més fàcil a les persones i fer de Catalunya un país més equilibrat i cohesionat.

En relació als cinc objectius transversals, el conseller ha començat per garantir un equilibri territorial que eviti una Catalunya que vagi a dues velocitats. Per a fer-ho possible, el departament preveu que serà necessària l’aprovació de diverses lleis (com la Llei d’Organització Territorial, la Llei de l’Estatut de l’electe local o la Llei de Finances Locals), així com una bateria de mesures de desplegament tecnològic per evitar la fractura digital.

El segon gran eix de treball és la cohesió social. Segons el conseller, la futura xarxa d’equipaments de Catalunya serà una peça fonamental per assolir aquest objectiu. Paral•lelament, el departament doblarà l’impuls a diversos plans d’acció sectorial, com el Pla Integral del Poble Gitano o els plans educatius i d’alfabetització digital.

El tercer objectiu és la modernització de l’administració catalana. En aquest sentit, el titular de Governació ha explicat que impulsarà tres lleis destinades a millorar la gestió i el funcionament de l’administració pública del país. A més, es donarà un impuls definitiu a l’administració electrònica amb la creació d’un pla director específic i es crearan plataformes interadministratives per reduir la burocràcia i fer la vida més fàcil als ciutadans de Catalunya.

Guanyar la batalla del civisme

El quart eix és el civisme, que pretén recuperar la Catalunya dels valors. Per això s’ha creat la Secretaria d’Acció Ciutadana, que aglutinarà tota l’acció cívica del Govern de Catalunya. Entre d’altres projectes, el conseller ha destacat la campanya Civisme Arreu i ha anunciat la posada en marxa de l’Agència Catalana del Voluntariat. Puigcercós ha remarcat que la batalla del civisme i la convivència ha de ser una política fonamental durant aquests quatre anys.

Finalment, el cinquè gran eix d’actuació serà la transparència del Govern de la Generalitat i la participació. En aquest àmbit, el conseller ha anunciat l’impuls de dues noves lleis (de Protecció de Dades i de Consultes Populars), així com la creació de l’Oficina Antifrau, un projecte que està cridat a ser emblemàtic del departament de Governació i Administracions Públiques.