El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero, ha assegurat que la nova llei d’incompatibilitats dels alts càrrecs és una de les principals respostes al compromís del Govern d’assolir una autèntica política de transparència. El conseller ha fet aquesta afirmació durant la presentació davant la cambra catalana d’aquest projecte de llei, que suposarà la tercera ocasió en què el Parlament de Catalunya aprova una llei a iniciativa del Departament.

La nova llei dóna resposta a la dispersió normativa existent fins al moment, atès que el règim d’incompatibilitats era fins ara molt genèric i no n’hi havia cap d’específic per als alts càrrecs. La responsabilitat política i la lleialtat al servei públic d’aquestes persones exigia, doncs, una legislació específica, raó per la qual el Departament de Governació i Administracions Públiques ha redactat i impulsat la nova llei.

Entre els punts més destacats de la nova llei hi ha el fet que la nova legislació afecta tots els alts càrrecs del sector públic de la Generalitat, inclosos els que treballen en les empreses públiques. A més, el text inclou el principi de dedicació absoluta, que comporta que l’activitat pública dels alts càrrecs no es pot compatibilitzar amb cap altra. Aquesta mesura té relació directa amb una altra, que es refereix al principi de retribució única, el qual impedeix la percepció de més d’una retribució amb càrrec als pressupostos públics ni cap altra que provingui d’una activitat privada.

La llei també preveu la prohibició d’intervenir durant els dos anys següents al cessament en el càrrec en activitats privades relacionades amb els expedients en els quals s’hagi intervingut. En aquesta línia, també queden recollides les activats públiques o privades que, excepcionalment, es poden desenvolupar. Aquesta enumeració converteix el règim d’incompatibilitats en una eina molt més restrictiva que la vigent fins ara.

El nou règim també obliga els alts càrrecs a declarar el patrimoni de què es disposa, així com també la relació de familiars que treballin a l’Administració de la Generalitat.

Finalment, els alts càrrecs no podran compatibilitzar el seu càrrec amb la condició de diputat o diputada al Parlament de Catalunya, així com tampoc amb la de càrrec electe local en el cas que aquest tingui dedicació exclusiva o fixa a temps parcial.

La llista d’alts càrrecs de l’actual Govern es pot trobar al web del Departament de Governació i Administracions Públiques:

http://www.gencat.net/governacio-ap/administracio/alt-even.htm