Joan Carretero ha destacat que un dels objectius principals del projecte és fer més operatiu el funcionament de la Comissió i adaptar la normativa a la pràctica. Per això, s’ha simplificat l’estructura de la Comissió i s’ha eliminat la distinció entre Ple i Permanent, un fet que facilita el desenvolupament dels debats i simplifica la burocràcia.
La segona gran finalitat de la reforma és establir un règim d’incompatibilitats propi dels membres de la Comissió, que garanteixi l’objectivitat total i la imparcialitat dels dictàmens, però que alhora no impedeixi mantenir la rigorosa qualificació teòrica constitucionalment exigible.
En tercer lloc, el projecte adequa les competències de la Comissió a les modificacions legislatives que s’han produït, amplia les competències en relació amb els aspectes sobre els quals ha de dictaminar preceptivament i també pel que fa a l’elaboració de dictàmens no preceptius.
Per últim, s’aprofita la modificació per regular aspectes de l’organització interna de la Comissió i del règim econòmic, de contractació administrativa i de personal.
La Comissió Jurídica Assessora és l’alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat i té com a funció principal el control preventiu de la legalitat de les disposicions generals i dels actes de l’Administració de la Generalitat, així com d’alguns actes de les administracions locals de Catalunya.
L’existència de la Comissió Jurídica Assessora respon a la necessitat d’establir uns mecanismes de control preventiu, de caràcter estrictament jurídic, per tal que l’activitat de les administracions públiques de Catalunya s’ajusti a l’ordenament jurídic. Aquesta funció té el valor afegit de reduir el risc d’impugnacions innecessàries davant els tribunals. Per exercir les seves funcions, la Comissió està dotada d’autonomia orgànica i funcional.