En la primera compareixença d'avui, dimecres, 1 de novembre, des del Parlament de Catalunya, del conseller de Governació i Administracions Públiques, Xavier Sabaté, ha informat de la constitució total de les 8.315 meses electorals. També ha recalcat l'absència d'incidents destacats durant l'inici de la jornada electoral. Un total de 5.320.637 d'electors estan cridats a les urnes, tant els residents a Catalunya com els residents a l'estranger. Els electors de Catalunya que vulguin emetre el seu vot presencialment poden fer-ho des de les nou del matí i fins a les vuit del vespre.

El conseller Sabaté ha confirmat que el cent per cent de les meses electorals ja estan constituïdes. Des de primera hora del matí s’han obert els 2.689 col·legis electorals sense cap incident destacat, segons el conseller de Governació i Administracions Públiques. Xavier Sabaté també ha fet menció del total d’electors residents a Catalunya, 5.211.786, que estan cridats a les urnes, encara que el cens total ascendeix a 5.320.637 persones, incloent els electors residents a l’estranger. Sabaté, a més d’agrair la disponibilitat de totes les persones que col·laboren durant la jornada electoral, ha recordat el calendari electoral destacant que els col·legis romandran oberts fins a les vuit dels vespre. També ha destacat la singularitat d’aquest dia. “Per primera vegada des de fa molts anys no es celebren en diumenge encara que és un dia festiu” ha afirmat el conseller de Governació i Administracions Públiques.

La consellera d’Interior, Montserrat Tura, que ha comparegut una hora abans al Parlament també ha qualificat l’inici de la jornada electoral de “total normalitat” i ha afegit que les petites incidències registrades “són absolutament menors i subsanables”. Les pancartes presentades en diferents municipis catalans com a senyal de protesta per problemàtiques locals o demanant l’abstenció són un exemple. A més han aparegut sis col·legis amb silicona als panys, tres a Viladecans, i tres més a Lleida ciutat. D’altra banda, a Tarragona s’ha detectat un petit problema quan, un cop constituïda la mesa, el vocal s’ha indisposat. Les darreres anècdotes, esmentades per Montserrat Tura, han tingut lloc a Arenys de Mar i a Abrera. En el cas d’un dels col·legis d’Arenys de Mar, no s’han presentat ni el president, ni el suplent. D’altra banda, a una de les meses electorals d’Abrera faltaven les paperetes d’una de les candidatures. De totes formes, la consellera d’Interior ha assegurat que “tots els ciutadans i ciutadanes que vulguin exercir el seu dret a vot tenen a la seva disposició el col·legi i mesa que els hi correspon”.

També el conseller de Governació ha volgut agrair a les persones, que d’una manera o un altra, col·laboren en el desenvolupament de la jornada. Així, el nombre de professionals dels mitjans de comunicació que estan cobrint la jornada des del Centre de Difusió de Dades (CDD) ubicat al Parlament supera el mig miler. A més, d’aquest personal, els més de 10.200 agents de les forces de seguretat vetllen pel bon funcionament d’una jornada que compta amb la participació, a tot Catalunya, de més de 8.000 representants de l’Administració en les 8.315 meses electorals, que estaran formades també pels membres de mesa, que es xifren en 24.945 persones. El conseller Sabaté també ha volgut transmetre els seus ànims a la resta de persones involucrades en el procés, com els interventors o apoderats.

Per aquests comicis s’han distribuït 133,1 milions de paperetes bilingües i 160.000 trilingües, ja que s’hi afegeix l’aranès. Dels 5.320.637 de persones que formen el cens total, només 108.851 resideixen a l’estranger. Un total de 5.211.786 són els electors residents a Catalunya que es divideixen de la següent manera: a Barcelona són 3.908.815, a Tarragona són 526.371, a Girona són 475.823 i, finalment, a Lleida són 300.777.

Seguiment de la jornada electoral, 1 de novembre

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Xavier Sabaté, després d’aquesta intervenció, on ha confirmat el bon funcionament de la jornada fins al moment, farà d’altres compareixences que permetran fer un seguiment acurat dels comicis. La segona compareixença, a les dues del migdia, permetrà conèixer l’avanç de participació amb les dades registrades fins a la una. El mateix procediment es farà a la tercera roda de premsa prevista a les set de la tarda, amb les dades de participació registrades fins a les sis. Finalment, el conseller Sabaté, juntament amb el portaveu del Govern, Joaquim Nadal, faran públics els resultats provisionals de l’escrutini, un cop s’obtingui un percentatge fiable.

 Igualment es pot fer el seguiment de la jornada mitjançant el web electoral (www.parlament2006.cat) i el de resultats (www.parlament2006resultats.cat). El web de resultats, a partir del tancament de les meses electorals, s’anirà actualitzant constantment amb l’escrutini provisional, incloent resultats per comarques i municipis, fins a arribar al 100% escrutat.

Les dades de constitució de meses fetes públiques a les deu del matí, així com els avanços de participació i els resultats provisionals de l’escrutini, es transmetran mitjançant els PDA en més de 1.600 col·legis electorals. Aquesta eina per agilitar el processament de dades transmetrà les dades del 80% de l’electorat i el 76,9% de les meses electorals. Suposa un pas endavant respecte al referèndum, quan es van utilitzar els PDA a 285 col·legis electorals.

El que no canvia respecte al referèndum són altres mecanismes de difusió de dades, com els terminals interactius, el senyal institucional, els dossiers informatius per a la premsa, els missatges SMS, a més de les pàgines web esmentades, entre d’altres.