Apartir de demà, divendres, 27 d'octubre, i fins al 31 d'octubre, els sondejos electorals queden prohibits segons indica l'article 69.7 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG). Les enquestes sobre les eleccions al Parlament de Catalunya s'han difós en diferents mitjans i moments, especialment durant la campanya electoral, que va començar el 16 d'octubre. La Junta Electoral Central serà l'encarregada, a partir de demà, de fer respectar aquest article que prohibeix la publicació o difusió de qualsevol enquesta i sondeig electoral.

L’article 69.7 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) és la que estableix específicament la prohibició de publicació i difusió de sondejos electorals en qualsevol mitjà de comunicació durant els cinc dies anteriors al de la votació. D’aquesta manera, demà, divendres, 27 d’octubre, i fins al dia de reflexió, el 31 d’octubre, s’ha de complir aquesta mesura. Fins avui, però, era possible difondre’n i, de fet, s’han difós diferents sondejos en diversos mitjans, especialment durant la campanya electoral, que va començar el 16 d’octubre.

La mateixa legislació estableix que els realitzadors de tot tipus de sondeig o enquesta han d’acompanyar-les d’una sèrie d’especificacions, com ara la denominació i el domicili de l’organisme o de la persona física autora i realitzadora del sondeig. També s’han de comunicar els trets tècnics del sondeig, així com el text íntegre de les preguntes plantejades i el nombre de persones que no han contestat a cadascuna d’aquelles.

Per la seva banda, la Junta Electoral Central vetlla perquè les dades no tinguin falsificacions, ocultacions o modificacions deliberades, entre d’altres. A més, aquest organisme pot demanar informació complementària sobre una enquesta per fer comprovacions quan ho consideri oportú. En el cas que es publiqui algun sondeig que violi algun dels requisits especificats, la Llei obliga el mitjà a publicar en el termini de tres dies les rectificacions requerides per la Junta Electoral Central. També és la Junta Electoral Central la que ha de fer respectar els terminis de prohibició de sondejos electorals; és a dir, a partir de demà, aquest ens serà l’encarregat de garantir que no es publica ni difon cap sondeig o enquesta electoral.