El secretari d’Economia de la Generalitat i president de l’Institut Català de Finances (ICF), Andreu Morillas, i la vicepresidenta del comitè executiu del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA), Carme Botifoll, han signat aquest matí una nova línia de préstecs en condicions avantatjoses per a la internacionalització de les empreses catalanes. La línia, que compta amb una dotació de 50 milions d’euros, es destinarà a potenciar les inversions directes de les pimes catalanes a l’estranger.

Els préstecs, atorgats per l’ICF, poden finançar fins al 80% de la inversió, amb un import mínim de 500.000 euros i un màxim de 5 milions d’euros, en condicions avantatjoses. El període d’amortització pot arribar als dotze anys, amb possibilitat de dos anys de carència. El COPCA aporta un ajut equivalent a un 2% de l’import disposat. Amb aquesta línia es poden finançar inversions en actius fixos, com ara l’adquisició d’instal·lacions o la compra d’una participació en una altra empresa.

Els destinataris d’aquesta línia són empreses catalanes, amb experiència comercial internacional i que es proposen fer inversions a l’estranger, com a part de la seva estratègia empresarial.

La signatura d’avui s’emmarca en la voluntat del Govern de donar resposta a les actuals necessitats de les empreses catalanes en el seu procés d’internacionalització i, al mateix temps, garantir la presència d’empreses catalanes a l’exterior. Aquest és un dels objectius del Pla per a la Internacionaltizació de l’Empresa Catalana 2005-2008, la creació de la qual es correspon amb la mesura 58 de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana.

Amb la línia ICF-COPCA signada avui es complementa l’oferta d’instruments de suport a la internacionalització, tant d’assessorament i impuls comercial, com de capital destinats a fomentar la internacionalització de l’economia catalana. Entre aquests instruments destaquen, per exemple, el Programa IDE d’assessorament financer a les empreses per ajudar a planificar l’estructura financera de la inversió a realitzar així com per seleccionar ajuts i instruments financers per finançar-la; el Fons de capital risc Invercat per fomentar inversions i plans d’expansió amb una participació directa; o la Línia COPCA d’Internacionalització per estimular la competitivitat internacional d’aquelles empreses que ja han tenen una presència comercial estable a l’exterior. Aquesta línia mobilitzarà 251 milions d’euros durant el 2007 per millorar la presència de les empreses catalanes que operen regularment a l’exterior.