L’Institut Català de Finances preveu posar en marxa un nou tram d’import al llarg del 2006

La línia ICFcrèdit ha formalitzat en quatre mesos els 200 milions d’euros que inicialment havia previst per al primer tram. Aquest producte financer es va començar a comercialitzar el passat mes de setembre després que l’Institut Català de Finances signés un conveni amb 26 entitats financeres. Es tracta d’una línia de crèdit que permet finançar, amb condicions preferents, projectes d’inversió a Catalunya a les empreses de menys de 250 treballadors.

Més d’un 50% dels crèdits s’han concedit a microempreses o a treballadors autònoms. L’import mitjà de les operacions ha estat de 65.000 euros i un 40% dels crèdits són lísings. Un 40% de les empreses finançades són joves (de menys de 10 anys) o empreses de nova creació. Un 85% dels préstecs atorgats s’han signat amb un termini de venciment d’entre 5 10 anys.

Els sectors productius que s’han beneficiat d’aquest producte financer són molt diversos. En destaquen dos en especial: el comerç, el turisme i l’hostaleria per una banda, i la indústria per una altra, que aglutinen, cadascun d’ells, un terç del total de les operacions signades. Entre totes les inversions finançades, un 70% de l’import s’ha destinat a l’adquisició de nova maquinària.

Els 200 milions d’euros s’han assignat a inversions empresarials de tot el territori català. Un 54% dels crèdits s’han concedit a empreses de l’àmbit metropolità, un 14% a les comarques centrals i un 10% a les terres de ponent i al camp de Tarragona. La resta, un 11,4% ha correspost a inversions de les comarques gironines i de les terres de l’Ebre.

Tot i tractar-se d’un producte nou en els mercats financers, ICFcrèdit ha registrat una forta demanda. Els 200 milions d’euros previstos per nodrir aquesta línia de crèdit fins al setembre del 2006 s’han formalitzat en la seva totalitat en els primers quatre mesos de funcionament. Això es deu a les bones condicions de la línia de crèdit: préstecs o lísings a un termini de fins a 10 anys, un tipus d’interès preferent de l’Euribor+0,40%, sense comissions i amb una gestió de proximitat.

Després de la bona acollida d’ICFcrèdit, l’Institut Català de Finances està treballant per posar en marxa, durant el 2006, un nou tram d’un import similar al ja formalitzat. Aquesta línia de finançament dóna compliment a una de les 86 mesures de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la internacionalització de l’economia catalana.

A més, ICFcrèdit també s’emmarca en un dels principals eixos al voltant del qual gira el pla estratègic de l’ICF per als propers tres anys: innovar en l’oferta de productes dirigits especialment a cobrir les necessitats de finançament de les empreses. L’objectiu és posar a l’abast de les petites i mitjanes empreses, base del teixit empresarial català, instruments de finançament per innovar, créixer i millorar la seva competitivitat.