La plataforma formarà part d’una gran aliança paneuropea

Ros Roca, Grup Hera i el Grup GBI entren a formar part de l’accionariat de SENDECO2

El Departament d’Economia i Finances, l’empresa SENDECO2 i la Fundació Fòrum Ambiental han impulsat conjuntament la creació de la primera plataforma d’intercanvi de drets d’emissió de CO2 de tot l’Estat espanyol. Aquesta borsa, que tindrà la seu a la ciutat de Barcelona gràcies a l’impuls de la conselleria d’Economia, permetrà que les més de 1.000 empreses espanyoles afectades pel compliment del Protocol de Kyoto puguin comprar i vendre les autoritzacions d’emissió de diòxid de carboni que els ha atorgat el govern espanyol d’acord amb el Pla Nacional d’Assignacions. Les empreses podran intercanviar drets d’emissió amb instal•lacions de tot Europa ja que SENDECO2 és membre de Climex, una gran aliança panaeuropea que engloba diverses borses regionals de països com Holanda, Hongria o el Regne Unit. A més, SENDECO2  té com a objectiu arribar a convertir-se en la plataforma de referència de compra i venda de drets d’emissió dels països de la mediterrània.     

La col•laboració entre l’Administració catalana, SENDECO2  i la Fundació Fòrum Ambiental ha estat clau per impulsar el projecte. SENDECO2 és una plataforma de negociació privada que ha desenvolupat un software de negociació segur i transparent perquè les instal•lacions afectades per aquesta directiva puguin intercanviar-se els drets d’emissió. La Fundació Fòrum Ambiental, que integren diverses administracions públiques de Catalunya així com empreses privades, s’encarregarà de la difusió de la iniciativa entre el món empresarial i de proporcionar l’assessorament necessari a les companyies perquè puguin utilitzar aquesta eina amb la finalitat última de reduir les emissions de CO2. La Generalitat, a través de la Secretaria d’Economia, atorgarà una subvenció de 200.000 euros a la Fundació per tal que pugui dur a terme aquesta tasca. A més, també proporcionarà el suport institucional necessari perquè el projecte es consolidi.

Un dels primers fruits d’aquest suport institucional de la Generalitat i de la Fundació Fòrum Ambiental al projecte és l’entrada de capital privat a SENDECO2. De fet, tres companyies –Ros Roca, Grup Hera i el Grup GBI- formaran part de l’accionariat de la plataforma amb un 51% del capital.

Barcelona, una de les places financeres més dinàmiques del sud d’Europa

La implicació de la Generalitat a través del Departament d’Economia i Finances en el projecte ha estat definitiva perquè la borsa de drets d’emissió de diòxid de carboni s’instal•li a Catalunya. De les 1.066 plantes de l’Estat afectades pel Pla Nacional d’Assignacions, 158 són catalanes, el que representa un 15% del total. Aquest fet és un pas més per consolidar la capital catalana com una de les places financeres més dinàmiques del sud d’Europa. L’especificitat d’aquest mercat demostra la capacitat de Barcelona per especialitzar-se i acollir nous àmbits de contractació.

SENDECO2 té la vocació de convertir-se en la plataforma d’intercanvi de drets d’emissió de referència per a l’àrea mediterrània. La intenció és que aquesta borsa sigui el punt de trobada de les empreses de l’Estat espanyol, Portugal i Itàlia. Aquest països seran, previsiblement, compradors nets, ja que, a diferència dels nòrdics, no han avançat al mateix ritme a l’hora de desenvolupar sistemes de producció industrial i energètica menys contaminants. Actualment, Espanya es situa per sobre dels objectius establerts pel protocol de Kyoto.

Membre de Climex, un mercat paneuropeu de drets d’emissió de CO2

Un dels avantatges d’aquesta iniciativa és que, des de Barcelona, es podran intercanviar drets d’emissió amb instal•lacions de tot Europa. SENDECO2 forma part de l’aliança Climex, un partenariat entre diverses borses regionals europees que, gràcies a la utilització d’una plataforma tecnològica comuna, crea una mercat paneuropeu de drets d’emissió. Aquesta aliança està formada per New Values (Holanda), SENDECO2 (Espanya), Vertis Enviromental Finance (Hongria), STX Services (Holanda), APX Power Limited (Regne Unit) y APX B. V (Holanda).

Totes les borses que integren Climex utilitzen el mateix software. D’aquesta manera, les empreses autoritzades per operar-hi poden accedir, a través d’internet i de forma simultània i anònima, a tots els preus dels drets d’emissió. La inserció d’ofertes i l’execució d’ordres de compra es podrà fer a temps real i de forma totalment equitativa.

Avui, s’estan negociant prop de dos milions de tones diàries a un preu d’uns 20 euros la tona, al mercat majorista a terminis entre les grans empreses a través dels set brokers d’energia internacionals. En el mercat minorista al comptat, es preveu que es podrien negociar entre  200.000 i 300.000 tones al mes amb un preu de referència que se situaria al voltant dels 21 euros la tona. Aquest mercat es troba actualment en fase de naixement i es preveu que es desenvolupi ben aviat.

El Govern espanyol ja ha creat el Registre Nacional de Drets d’Emissió (Renade) que gestiona Iberclear, una filiar del holding Borses i Mercats Espanyols. Aquesta és la primera peça perquè la borsa d’emissions pugui començar a  funcionar, especialment entre les petites i mitjanes empreses que, tot i haver de complir el protocol tenen més dificultats per accedir als grans mercats internacionals.