El grup de seguiment de l’apagada ocorreguda Barcelona el passat 23 de juliol, creat al si del Departament d’Economia i Finances, s’ha reunit aquest matí presidit pel Conseller Antoni Castells. A la reunió s’ha constatat la desconnexió de tots els grups electrògens instal·lats per donar servei a la xarxa i l’estat de les obres per al restabliment de la normalitat en el subministrament d’electricitat. A la reunió també s’ha fet un seguiment de d’instrucció de l’expedient informatiu obert arran de l’apagada. L’informe, elaborat per la Direcció General d’Energia i Mines haurà de delimitar els fets que van succeir en totes les instal·lacions afectades per l’incident i en determinarà les causes. Els principals punts que s’estan analitzant són:
- la caiguda del cable de 110 kV sobre la subestació de Collblanc. El cable s’ha enviat al Laboratori General d’Assaigs i Investigacions per comprovar-ne l’estat i estudiar-ne el trencament
- el funcionament de les proteccions (equips destinats a aïllar els incidents) de 220 kV de la subestació de Collblanc
- les caixes “cross bounding” (responsables de posar a terra el corrent induït acumulat en el recobriment dels cables) en el cable de 220 kV que uneix les subestacions de Collblanc-Urgell
- l’actuació de les proteccions a Maragall i Badalona
- l’anàlisi de les causes de l’incendi a Maragall
- el temps de reposició del subministrament als clients alimentats per les subestacions de Collblanc, Urgell i Maragall
- els recursos emprats per solucionar l’incident En aquest sentit, la Direcció General d’Energia i Mines va requerir, el passat 24 de juliol, informació sobre l’estat de la xarxa i la seva explotació a les dues companyies elèctriques implicades en el servei (Fecsa Endesa i Red Eléctrica de España).
Un cop rebuda aquesta informació, el passat 3 d’agost es va sol·licitar a les dues operadores informació addicional, que ja ha estat entregada.
La Direcció General d’Energia i Mines ja ha començat a estudiar aquestes dades i a efectuar les seves pròpies anàlisis, que conformaran el cos de l’expedient informatiu.
No es descarta que es pugui requerir més informació a les companyies implicades. En les seves conclusions, l’expedient informatiu establirà les preceptives responsabilitats i determinarà l’obertura del corresponent expedient sancionador.
La Generalitat de Catalunya és l’únic organisme autoritzat per aplicar sancions en casos com aquest. El grup de seguiment ha constatat també la bona col·laboració que existeix amb la Comisión Nacional de Energia per l’esclariment dels fets.
D’altra banda, a la reunió també s’ha analitzat l’evolució de les reclamacions dels afectats per l’apagada. Fins avui, l’Agència Catalana de Consum ha gestionat 11.144 consultes i 332 reclamacions.
El grup de seguiment de l’apagada esta format pel Conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, el secretari d’Economia, Andreu Morillas, el Secretari de Política Financera, Competència i Consum, Miquel Salazar, el Director General d’Energia, Agustí Maure i el Director de l’Agència Catalana de Consum, Jordi Anguera.
Aquest grup s’ha reunit setmanalment, d’ençà de l’apagada, per fer un seguiment de l’evolució de la situació i de les actuacions posteriors.