El Conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha qualificat el projecte de nou Estatut com “una mà estesa per entendre’ns amb Espanya”. Per al conseller, l’Estatut aprovat pel Parlament “és un Estatut de concòrdia i no de confrontació i és escrupolosament respectuós amb la Constitució”. “És un pacte de convivència a Catalunya que només podíem fer-lo com s’ha fet, des del consens i la unitat”. Castells també va recordar el paper de la societat civil catalana i dels empresaris en la construcció del país, “un país que s’ha anat construint malgrat l’absència de poders públics” tot afegint que Catalunya més que mai necessita “empresaris actius i compromesos amb les causes de la societat de la que formen part”. Castells va fer aquestes declaracions durant l’acte de cloenda de la Nit de l’Empresari de la CECOT que enguany arriba a la seva 11a edició.
En la seva intervenció, el conseller va afirmar que “els que ens acusen d’intervencionisme saben que falten a la veritat, que manipulen i distorsionen les coses”. Per Castells, l’Estatut “reconeix la societat civil com l’autèntica protagonista del nostre país”. “Aquest és un Estatut que confia en la societat catalana, que sap que la societat civil, els empresaris, els treballadors, els professionals, els universitaris, són els autèntics protagonistes del nostre país”. El conseller es va preguntar: “Cóm pot ningú pensar que un Estatut que vol una Catalunya més lliure podria fer menys lliures els seus ciutadans i els seus agents socials?”. Castells va subratllar que el nou Estatut atorga a la Generalitat més competències, “algunes de les que les lleis bàsiques de l’Estat, amb una interpretació abusiva de la Constitució, ens han limitat”, però va afirmar que aquestes competències no s’exerciran per “restringir la llibertat, per intervenir en l’economia o per regular l’últim recó de l’activitat de les persones, sinó per tenir més llibertat i construir una societat més oberta”.
Per Castells es tracta d’un text que atorga a Catalunya més autogovern i un millor finançament “per poder fer front als problemes de competitivitat i cohesió social que avui té la societat catalana”. “És un Estatut per una Catalunya més lliure i més oberta” i per poder tenir “un país més fort, modern, obert al món i capaç de competir en un món globalitzat; i una societat més cohesionada i equilibrada, en la que tots els ciutadans puguin accedir amb igualtat d’oportunitats al benestar i la prosperitat”.
Durant el seu discurs, el responsable de la política econòmica del govern va dir que un cop aprovat el text estatutari a Catalunya “ara és l’hora de la negociació a les Corts, l’hora del pacte” i va recordar que els pactes no es fan “amb imposicions i intransigències per cap de les parts”. En aquest sentit Castells va reclamar “diàleg” per poder arribar a un acord. “De la mateixa manera que hem sabut pactar a Catalunya, haurem de saber pactar a Madrid”. I va assegurar que “això només s’aconsegueix cedint tothom una mica en les seves posicions”. “Els pactes són possibles quan tothom està disposat a cedir en allò que és accessori per conservar al que és essencial”, va afirmar. Al mateix temps que recordava que caldrà també “fermesa per defensar allò que sabem que és just i que, en definitiva, ens reclamen els ciutadans de Catalunya”.