L’ICF posa a disposició de les pimes 200 M€ dels quals se’n podran beneficiar prop de 3.000 empreses per finançar inversions

La mesura s’inclou en l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha presidit aquest dilluns la signatura entre l’Institut Català de Finances (ICF) i vint-i-sis entitats financeres del conveni de finançament de la línia de mediació de crèdit d’ICFcrèdit. Es tracta d’una nova línia de finançament a llarg termini que ofereix crèdits en condicions avantatjoses a petites i mitjanes empreses perquè puguin impulsar inversions productives. ICFcrèdit, que compta amb el suport del Banc Europeu d’Inversions (BEI), tindrà un pressupost de 200 milions d’euros aquest any.

La iniciativa respon a la doble voluntat del govern de facilitar l’accés al finançament de les pimes a través de l’ICF com a l’instrument financer de la Generalitat i de col•laborar, al mateix temps, amb el sector financer privat per al desenvolupament de nous projectes empresarials. “Aquest nou producte s’inscriu en la col•laboració estreta i constructiva entre el govern i les entitats financeres que operen a Catalunya” ha dit el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells.

ICFcrèdit també s’emmarca en un dels principals eixos al voltant del qual gira el pla estratègic de l’ICF per als propers tres anys: innovar en l’oferta de productes dirigits especialment a cobrir les necessitats de finançament de les empreses. L’objectiu és posar a l’abast de les petites i mitjanes empreses, base del teixit empresarial català, instruments de finançament perquè es puguin internacionalitzar i millorar la seva competitivitat. 

Els destinataris d’ICFcrèdit són les petites i mitjanes empreses de qualsevol sector d’activitat, a excepció de l’agrari, immobiliari i financer, que tinguin una plantilla de menys de 250 treballadors i que realitzin projectes d’inversió a Catalunya. El crèdit tindrà un tipus d’interès preferent de l’Euribor + 0,40%, sense comissions d’obertura ni d’estudi. L’import màxim serà d’1,5  milions d’euros i no podrà superar el 80% de la inversió total. Els terminis d’amortització seran de tres, cinc, set i deu anys, amb possibilitat de fins a 2 anys de carència. Les entitats financeres podran formalitzar les operacions d’ICFcrèdit en la modalitat de préstec o de lísing. Segons ha explicat el conseller delegat de l’ICF, Josep Ma Ayala, “prop de 3.000 pimes catalanes es podran beneficiar d’aquesta nova línia de crèdit  que permet posar a disposició de les empreses un 30% més dels recursos que ja els ofereixen avui línies similars”.

Prop de 7.000 oficines facilitant l’accés al finançament preferent arreu de Catalunya

Els crèdits es comercialitzaran a través de la xarxa d’oficines de les vint-i-sis entitats financeres que han signat el conveni amb l’ICF. ICFcrèdit es podrà sol•licitar en prop de 7.000 punts de venta distribuïts arreu del territori català. En el cas de necessitar garanties addicionals, l’operació podrà ser avalada per Avalis, SGR la societat de garantia recíproca de Catalunya en la qual hi participa la Generalitat. 

L’ICFcrèdit és una iniciativa que s’emmarca en l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la internacionalització de l’economia catalana, signat el passat mes de febrer pel govern, les organitzacions empresarials i els sindicats, dins l’epíleg dedicat a la millora del finançament de l’activitat empresarial. “La voluntat de l’ICF és donar continuïtat a aquesta línia de finançament en els propers exercicis”, ha afirmat Ayala. 

Entitats signants

A banda del conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, del Secretari d’Economia de la Generalitat, Andreu Morillas, i el conseller delegat de l’ICF, Josep Maria Ayala, a l’acte de signatura d’avui també han assistit els representants de les següents entitats:

BBVA

Banc Sabadell

Caixa d’Estalvis i Pensions

SCH

Caixa Catalunya

Banesto

Banco Pastor

Caixa Tarragona

Caixa Laietana

Caixa Manresa

Caixa Sabadell

Banco Popular Español

Caixa Terrassa

Caixa Girona

Caixa Manlleu

Caixa Penedès

Deutsche Bank

Banco Guipuzcoano

Caja Madrid

Bankpime

CAM

Bancaja

Ibercaja

Bankinter

Caixa Galicia

Lico Leasing