Arran de la darrera mortalitat de cria d'ostra a la badia del Fangar, causada segona indicis dels tècnics per algun pesticida no autoritzat, la Delegació del Govern ha decidit muntar un operatiu de vigilància per prevenir possibles abocaments il·legals i, al mateix temps, preveu una reunió amb el sector marisquer per avaluar-ne la situació.

La Delegació del Govern ha decidit muntar un operatiu de vigilància per prevenir possibles abocament il·legals de pesticides, arran de la darrera mortalitat de cria d'ostra a la badia del Fangar.

Tots els indicis recollits pels tècnics apunten que la mortalitat estaria causada per algun pesticida no autoritzat en arrossars, que hauria arribat en les darrers hores a la badia a través de la xarxa de reg. La hipòtesi "en què es treballa és la d'un possible abocament molt puntual, que es podria repetir els propers dies però, en cap cas, és generalitzat" - indicava el delegat del Govern, Lluís Salvadó.

Davant d'aquest risc, la Delegació del Govern, en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAAR) i el de Medi Ambient i Habitatge (MAiH), han decidit muntar un operatiu de control en determinats punts de l'hemidelta esquerre per prevenir nous abocaments incontrolats.

No obstant, el delegat afegeix que "en cap cas es pot responsabilitzar el sector arrossaire de males pràctiques agrícoles, sinó d'algun focus contaminant molt localitzat, que està causant greus perjudicis al sector marisquer per aplicar un pesticida no autoritzat".

Igualment, recorda, que des del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), hi ha prevista la implementació de filtres verds que han de tenir la funció de depurar de forma natural les aigües de la xarxa de desguàs dels arrossars prèviament a la sortida a les badies, evitant així els possibles riscos per tractametns amb productes no autoritzats.

En els propers dies, es preveu una reunió entre representants del Govern a l'Ebre i el sector marisquer per avaluar la siutació i proposar actuacions conjuntes.