La Comissió de la Dignitat mostra la seva preocupació per la demora del procés i recorda que hi ha moltes persones esperant el retorn

El conseller destaca que és més una qüestió moral que política

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, s’ha reunit avui amb representants de la Comissió de la Dignitat per tal de reactivar els tràmits per a la devolució de la documentació confiscada durant el franquisme i que encara es troba a l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca pendent de ser retornada a Catalunya.

En la roda de premsa posterior, el conseller ha destacat la tasca duta a terme per la Comissió de la Dignitat en tot el procés i ha manifestat que “és incomprensible que no es reuneixi de manera immediata la comissió mixta Estat-Generalitat”. Tresserras també ha instat el Ministeri de Cultura a “comprometre’s a establir a curt termini un calendari amb garanties per al retorn de la documentació” que correspon a 300 particulars i entitats i que ocupa al voltant de 1.300 caixes. El conseller ha manifestat que “si no fos així, algú podria tenir sospites de què no hi ha una voluntat prou intensa per part del Ministeri per completar el procés”.

Així mateix, Joan Manuel Tresserras ha explicat que paral•lelament a aquest calendari, el Govern de Catalunya ha iniciat ja tots els tràmits necessaris per tal de no demorar més el procés una cop convocada la comissió mixta. D’aquesta manera, el conseller ha presentat als membres de la Comissió de la Dignitat tres documents sobre el treball dut a terme pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació per accelerar el procés per al retorn de la documentació pendent: un esborrany sobre les característiques tècniques per tal de treure a concurs els treballs de digitalització dels fons; un informe sobre les condicions i procediments de restitució dels arxius als particulars, i els llistats i bases de dades dels documents identificats per part catalana, corresponents al conjunt de la documentació pendent de retorn.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha insistit en el compromís de la Generalitat per accelerar al màxim el retorn dels documents i s’ha mostrat convençut que el Govern de l’Estat complirà els seus compromisos. “Els dubtes formals que algú pugui tenir sobre alguns documents no poden ser una coartada per aturar tot el procés i que es reuneixi la comissió mixta” ha dit. En aquesta línia, Tresserras ha recordat que alguns dels particulars amb documentació confiscada ja han mort i ha dit que el retorn dels documents “té una dimensió més moral que política”.

Per part de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell ha assenyalat que la Comissió de la Dignitat “ha trobat plena complicitat en el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació” i ha agraït “la feina feta i la transparència vers la Comissió en tot el procés”. Strubell ha mostrat la seva “preocupació per la demora sense justificació en la convocatòria de la reunió de la comissió mixta” i ha anunciat que continuaran treballant activament per tal de desbloquejar el retorn.

Barcelona, 14 de juny de 2007