Els titelles catalans participaran enguany per primera vegada en l’XI Festival de Titelles del Món (11th World Festival of Puppet Art), gràcies al suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Enguany Catalunya serà el país convidat d’aquest festival, considerat el més important a nivell internacional, es farà a Praga del 28 de maig al 3 de juny pròxims.

La programació del Festival inclourà una quinzena d’actuacions de les companyies professionals de titelles Marduix, Pa Sucat i Rocamora, així com dos concerts de música tradicional a càrrec d’El Pont d’Arcalís i dels Acordionistes del Baridà i una exposició sobre els titellaires catalans al Puppet Museum de Praga.

El director del CPCPTC, Ramon Fontdevila, ha presentat aquest matí en roda de premsa les activitats organitzades amb motiu de la participació catalana. Fontdevila ha destacat que és la primera vegada que companyies catalanes participen en aquest festival i ha dit que “és important per a la nostra cultura popular ser presents a festivals com el de Praga perquè posa en valor les nostres companyies de titelles i la nostra tradició”.

Per la seva banda, el consol de Txèquia, Jaume Martín, que ha agraït aquesta iniciativa al CPCPTC i ha assenyalat que “l’interès per l’intercanvi cultural entre Txèquia i Catalunya s’està posant de manifest en els últims anys, no sols per la presència constant de catalans a Praga, sinó també perquè des de l’Ambaixada i des del Consolat a Barcelona ens hem proposat potenciar al màxim aquestes relacions culturals”

En representació dels grups de titellaires catalans, Jordi Cartanyà, de Pa Sucat, ha manifestat que “és un honor anar a Praga representant a Catalunya. Aquest és un pas important per poder fer arribar la nostra cultura popular i tradicional arreu del món”. En la mateixa línia, Jordi Pujol, de la companyia Marduix ha manifestat que “aquesta és una bona oportunitat per explicar-nos i projectar-nos al món a través d’un llenguatge propi i tan peculiar com és el dels titelles”.

Programació

Dilluns, 28

 12.00 h. Theatre Karlova 44

La companyia Pa Sucat oferirà El titella tradicional català, un taller-espectacle que fa un breu recorregut per la història del putxinel•li tradicional català des de l’òptica de l’espectador, però també des de l’altre costat del teló.

 17.00 h. Puppet Museum

Inauguració de l’exposició sobre Els titelles i titellaires catalans, que presenta una quarantena de peces de diferents estils i tècniques amb l’objectiu de donar a conèixer la potencialitat i la diversitat del teatre de titelles a Catalunya. Hi assistirà el director del CPCPTC.

 18.00 h. City Library

Concert inaugural a càrrec d’El Pont d’Arcalís, que interpretarà temes del cançoner tradicional dels Pirineus.

Dimarts, 29

 15.00 h. Theatre Mustek

Espectacle El titella tradicional català, de Pa Sucat.

 19.30 h. City Library

Espectacle Marduix, 30 anys, Impressions: tres moments.

Dimecres, 30

 18.00 h. Theatre Palace Kinski

La companyia Els Rocamora presentarà Single, un espectacle d’humor, poesia i humanitat que resumeix la trajectòria del constructor i manipulador de titelles més destacat d’ Europa. Divendres, 1

 15.00 h. Theatre Mustek

Marduix oferirà l’espectacle Marduix, 30 anys, Impressions: tres moments.

Diumenge, 3

 17.00 h. Theatre Karlova

La cloenda del festival inclourà una actuació dels Acordionistes del Baridà, amb instruments típics de música popular catalana i amb un espectacle on improvisaran amb els instruments i les cançons típiques del nostre país.

 Barcelona, 22 de maig de 2007