Mieras considera una alegria per a tots els demòcrates l'aprovació del retorn dels Papers de Salamanca

El Senat ha aprovat avui el projecte de Llei per al retorn dels documents incautats

query_builder   3 novembre 2005 15:47

event_note Nota de premsa

Mieras considera una alegria per a tots els demòcrates l'aprovació del retorn dels Papers de Salamanca

El Senat ha aprovat avui el projecte de Llei per al retorn dels documents incautats

La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha assegurat que “avui és un dia d’alegria no només per a Catalunya sinó per a tots els demòcrates espanyols”, després d’assistir al ple del Senat que ha aprovat el projecte de Llei per a la restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents incautats que es troben a l’Arxiu General de la Guerra Civil a Salamanca, més coneguts com a Papers de Salamanca, i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica.

Mieras ha expressat el seu agraïment a tots els partits polítics que han impulsat aquest procés i a la societat civil, especialment, a la Comissió de la Dignitat, i a totes les persones que han treballat fins ara per fer possible la restitució dels Papers. També ha reiterat “que col•laborarem perquè el Centre Documental de la Memòria Històrica que es crearà a Salamanca tingui tots els mitjans que necessiti per convertir-se en un centre de referència estatal i internacional”. La consellera ha destacat “el coratge del president del Govern, José Luís Rodriguez Zapatero, i de la ministra de Cultura, Carmen Calvo” i ha reiterat el seu desig que “pels volts de Nadal comencin a arribar els Papers a Catalunya”.

El Senat ha aprovat el projecte de Llei amb 129 vots a favor i 114 vots en contra. Donat que no s’ha aprovat cap de les esmenes presentades, el text del projecte de Llei ha quedat tal i com el va aprovar el Congrés dels Diputats, el passat 15 de setembre, amb 193 vots a favor i 135 en contra.

Caterina Mieras, que ha viatjat a Madrid per assistir al debat del ple del Senat, acompanyada del director general del Patrimoni Cultural, Francesc Tarrats, ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació del projecte de Llei que permetrà “salvaguardar els drets de les víctimes de la repressió política i la protecció dels béns culturals, avui concentrats en l’Arxiu General de la Guerra Civil”.

Un cop aprovat pel Senat, el projecte de Llei ha de tornar al Congrés dels Diputats en un termini d’aproximadament un mes, on acabarà el procediment parlamentari i s’enviarà al BOE per a la seva publicació, uns deu dies després. El projecte de Llei preveu que el retorn de la documentació serà abans de tres mesos des de la data de publicació al BOE.

Barcelona, 3 de novembre de 2005