En el marc del I Simposi Internacional de Catalanística, que se celebra avui, 15 de juny, a Brussel•les, s’han signat els acords de col•laboració entre l’Institut Ramon Llull (IRL) i les entitats de catalanística que existeixen al món amb l’objectiu de promoure la llengua catalana. En la roda de premsa posterior a la signatura, Caterina Mieras, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat que “el conveni és un primer pas, però molt important ja que es tracta de la primera vegada que es reconeix la tasca d’unes associacions que porten molts anys treballant”. L’acte de signatura ha comptat amb la presència del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.

La signatura d’aquest conveni de col•laboració inicia una nova relació entre les entitats. Per Xavier Folch, director de l’Institut Ramon Llull, “la nostra obligació és donar suport a la tasca que ja s’està fent des de les associacions de catalanística, així com els projectes que vulguin portar a terme”.

Maria Àngels Prats, responsable de l’Àrea de Llengua de l’IRL, ha dit que “en últim terme seran les associacions les que determinaran quines activitats de promoció de la llengua i de la literatura catalanes són les més adequades en funció dels estats on tenen la seu; la darrera paraula la tenen elles i nosaltres estem oberts a tots els suggeriments”.

Constituïdes a partir de la segona meitat del segle XX i amb seu a prestigioses universitats d’Europa i dels Estats Units, les associacions de catalanística agrupen estudiosos i experts de la llengua i la literatura catalanes d’arreu del món.

Federació Internacional

En presència del president del Parlament, la consellera i el director de l’Institut Ramon Llull, els responsables de les sis associacions de catalanística i el president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, August Bover, han signat un protocol per a la constitució de la Federació Internacional d’Associacions de Catalanística, que tindrà seu a Barcelona. Amb aquest propòsit, les associacions es comprometen a realitzar les actuacions necessàries per adoptar el corresponent acord formal durant el 2006.

La Federació tindrà per objectiu facilitar les relacions entre les associacions de catalanística i promoure aquelles activitats que donin una major projecció internacional a la catalanística. Així mateix, actuarà com a interlocutora amb l’Institut Ramon Llull i d’altres associacions públiques i privades per a la promoció de la llengua, la literatura i la cultura catalanes en l’àmbit acadèmic i universitari.

El català a Europa

Prèviament a la roda de premsa, una delegació integrada pel president del Parlament, la consellera de Cultura, el director de l’Institut Ramon Llull i els representants de les diferents associacions de catalanística s’ha reunit amb el president de la Comissió de Cultura del Parlament Europeu, Nicolaos Sifounakis, per lliurar-li un manifest en favor del ple reconeixement de la llengua catalana en tots els organismes de la Unió per part de les autoritats europees. El manifest, signat per les associacions, afirma que “la Unió Europea no pot ignorar aquesta realitat pel simple fet que la llengua catalana no sigui oficial a tot el territori de cap dels Estats que actualment la constitueixen” i afegeix que “la tradició democràtica de la Unió Europea, que reconeix la riquesa de la pluralitat lingüística, no pot reprendre les antigues persecucions patides per la llengua catalana deixant de reconèixer una comunitat lingüística tan nombrosa i rica com aquesta, sinó que ha de crear les condicions perquè, al seu si, s’hi sentin còmodes absolutament tots els seus ciutadans”.

Brussel•les, 15 de juny de 2005