L’escultura restaurada de l’Esculapi, el déu grec de la medicina, trobada a Empúries fa gairebé 100 anys, s’exposarà al Museu de Badalona des de demà, dimarts 19 de febrer, i fins al pròxim dia 28. La nova imatge de l’estàtua s’ha pogut veure fins ahir al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), en el marc de l’exposició Esculapi, el retorn del déu, que ha rebut 6.285 visitants.
L’Esculapi inicia així el seu camí de retorn a Empúries, que coincidirà amb el centenari del començament de les excavacions arqueològiques. Després de Badalona, la mostra també es podrà veure al Museu de Mataró, de l’1 a l’11 de març.
L’exposició al Museu de Badalona serà inaugurada el mateix dimarts pel director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Pere Izquierdo, i l’alcaldessa de la ciutat, Maite Arqué. També hi serà present el vicepresident del Museu de Badalona, Jaume Vives, i el coordinador dels treballs de restauració de l’Esculapi, Àlex Masalles. La mostra de Badalona és una adaptació de la que es va poder veure al MAC.
L’Esculapi està considerada la millor escultura clàssica trobada a la Mediterrània occidental. Els últims estudis li atribueixen una antiguitat de més de 2.200 anys. Es va trobar al jaciment d’Empúries l’any 1909 en el curs de les excavacions que s’hi estaven duent a terme sota la direcció de l’arquitecte, arqueòleg, historiador de l’art i polític Josep Puig i Cadafalch. S’hi van trobar diverses parts i fragments d’escultures, dos dels quals corresponien a la part inferior i superior d’una mateixa estàtua, que es va identificar en aquell moment com a Esculapi o Asclepi, déu grec de la medicina. La troballa va tenir una gran repercussió i un gran impacte popular. L’estàtua esdevingué un símbol de les arrels hel·lèniques de la cultura catalana, i el redescobriment d’aquestes arrels fou l’espurna que desencadenà el Noucentisme.
Durant els últims anys, l’Esculapi ha estat sotmès a un projecte d’estudi i restauració. Aquest procés ha servit per aprofundir en el coneixement de l’escultura i perquè l’Esculapi recuperés uns 85 fragments que s’havien trobat durant les excavacions. Un dels elements més destacats que li han estat restituïts han estat els braços.
La itinerància de l’Esculapi, que compta amb el patrocini de Caixa Catalunya, permetrà que l’escultura es pugui veure a Badalona (l’antiga Baetulo) i a una altra ciutat d’orígens romans, Mataró (l’antiga Iluro). Aquesta serà l’última escala de la ruta que farà l’Esculapi abans de la seva simbòlica arribada a Empúries, prevista per al 15 de març.
L’arribada de l’escultura a Empúries el proper 15 de març, serà el tret de sortida dels actes de celebració del centenari de l’inici de les excavacions d’Empúries. Aquest acte comptarà amb la presència del president de la Generalitat i del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació.
A més del retorn de l’Esculapi, el programa i les actuacions previstes amb motiu del centenari d’Empúries inclouen altres exposicions i activitats científiques i divulgatives, així com inversions, amb l’objectiu de convertir el jaciment en un centre de referència a escala europea per interpretar el món grec i romà. A aquesta finalitat, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació destinarà prop de 6 milions d’euros.
Museu de Badalona
Del 19 al 28 de febrer de 2008
Pl. Assemblea de Catalunya, 1
08911 Badalona
Tel. 933841750
Horari de l’exposició: de dimarts a dissabte: 10-14 h i de 16-20 h
Diumenges de 10 a 14 h.
Museu de Mataró
De l’1 al 11 de març de 2008
El Carreró, 17-19
08301 Mataró
Tel. 93 7582401
Horari de l’exposició: de dimarts a divendres de 6 a 9 h
Dissabtes i diumenges d’11 a 14 h i de 18 a 21 h