La consellera de Cultura, Caterina Mieras, visita demà dijous, 10 de febrer, la 24a fira d’art contemporani ARCO acompanyada del director de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Xavier Marcé. En l’edició d’enguany, que s’inaugura avui, 9 de febrer, participen 19 galeries catalanes. La fira se celebra fins al pròxim 14 de febrer al Parque Ferial Juan Carlos I de Madrid.

La consellera Mieras, que va rebre la setmana passada les galeries participants a ARCO a la seu de Departament de Cultura per conèixer de primera mà els objectius i les expectatives del sector, anirà a visitar els estands de les galeries catalanes per aportar-los el seu suport.

A més, per l’edició de l’any vinent, s’està valorant la creació d’un espai català dins de la fira ARCO que agrupi totes les galeries catalanes i compti amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les 19 galeries catalanes que participen a ARCO són: Carles Taché, Estrany-de la Mota, Metropolitana, Llucià Homs, dels Àngels, Trama, Senda, Joan Prats, Oriol, Joan Gaspar, Forvm (de Tarragona), Ferran Cano, Alejandro Sales, Antonio de Barnola, Miguel Marcos, Palma Dotze (de Vilafranca del Penedès) i Toni Tàpies, i incorporada recentment en el programa The Blak Box, la galeria Nogueras-Blanchard. També disposa d’estand l’editorial catalana Polígrafa. Les galeries que participen a ARCO representen diversos àmbits de les arts visuals com ara pintura, escultura, instal•lació, fotografia, vídeo i nous suports tecnològics.

Més ajudes

Amb motiu de la celebració de la fira ARCO, el  Departament de Cultura ha donat a conèixer les noves subvencions pel sector de les arts visuals. “Hem incrementat les ajudes a les galeries d’art catalanes, hem inclòs noves fires i hem agilitzat el procediment de resolució i pagament”, explicava Mieras.

La subvenció compta amb una dotació de 160.000 euros per la participació de les galeries catalanes amb estand en fires internacionals d’art, gairebé un 78% més de l’import de la dotació de la convocatòria del 2004. Aquestes subvencions, administrades des de l’Àrea de Teatre, Música i Arts Visuals de l’ICIC, tenen l’objectiu de col•laborar en les despeses per la participació a la fira ARCO, a fires europees i a fires americanes. Pel que fa a ARCO la quantia màxima de l’ajut que estableix la convocatòria s’ha equiparat enguany a la que les galeries poden rebre per assistir a les altres fires europees ja que la mitjana de la despesa global que fan els professionals per participar-hi és molt similar  i en alguns casos superior a la despesa mitja que han de realitzar per a altres certàmens de la resta d’Europa. D’aquesta manera varien els imports màxims a adjudicar per fira i per galeria, que en el cas d’ARCO augmenta un 69% i passa de 2.400 euros a 4.000 euros. En el cas de fires europees (ST’Art a Estrasburg, Kunst Köln a Colònia, Art Paris, Art Brussels, DFoto a Donostia, Art Frankfurt, Art Forum Berlin, Frieze Art Fair de Londres, Art Cologne a Colònia i Paris Photo) passa de 3.600 euros a 4.000 euros i per a fires americanes (Art Miami, The Armory Show de Nova York, Art Chicago i Art Basel Miami Beach), passa de 4.800 euros a 6.000 euros. També s’ha agilitzat el procés de resolució i pagament d’aquestes subvencions.

 A més, s’ha creat una nova convocatòria de subvencions, des de l’unitat de promoció de l’ICIC, pels diversos conceptes que formen la despesa d’assistència i participació a fires, que obre noves possibilitats a les galeries per participar amb estands a d’altres fires no incloses en la subvenció anterior, assistir a fires sense estand o rebre ajudes per viatges de prospecció de mercats. L’import d’aquesta convocatòria ascendeix a 350.000 euros.

 D’altra banda, a aquestes dues subvencions, s’ha d’afegir la possibilitat que tenen les empreses i projectes culturals a rebre aportacions reintegrables (fons de risc) a galeries per a projectes, tant de creixement empresarial o estratègic com puntuals, que tinguin una inequívoca vocació d’inserció en el mercat cultural, o d’accedir al finançament privat en condicions prioritàries - per a 3 línies financeres d’avals, préstecs a llarg termini i tresoreria- en el marc del conveni signat entre l’ICIC i cinc entitats financeres conegut amb el nom de Crèdit Cultura.

Mieras ha trucat als galeristes

D’altra banda, aquest matí, la Consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha trucat personalment a tots els galeristes catalans presents a ARCO per expressar-los el seu suport i esperonar-los a continuar amb la seva tasca, alhora que ha condemnat la violència.