La mediterrània del nord i del sud, des de Grècia fins al pròxim orient, des de l’Occitània fins al Magrib, grups provinents de tot l’arc mediterrani seran presents en la VIII edició de la Fira Mediterrània d’Espectacles d’Arrel, que es farà com cada any el primer cap de setmana de novembre a Manresa. En total es presentaran vuitanta sis espectacles i es preveuen 139 actuacions, entre les que cal comptar un nombre important d’estrenes – el 36 % de les propostes- i també coproduccions.
La Fira ha estat presentada aquest migdia en roda de premsa per la consellera de Cultura, Caterina Mieras, que l’ha definit com “un esdeveniment consolidat que enguany ha ampliat el seu abast per ser un punt de trobada de les manifestacions artístiques d’arreu de la Mediterrània, tant pel que fa referència a la presència d’artistes com per l’actualitat de la seva programació” i que forma part d’aquelles apostes pel territori que promou el Departament de Cultura de la Generalitat.
En la roda de premsa també ha intervingut l’alcalde de Manresa, Jordi Valls, qui ha remarcat “la utilitat de la Fira per al país, la ciutat de Manresa, els artistes, els programadors i la cultura en general i també com a element d’identitat i alhora partícip de la diversitat de la nostra societat”.
Per la seva banda, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, del Departament de Cultura, Ferran Bello, ha anunciat la propera creació d’una Fundació i un patronat que assumirà la gestió de la Fira a partir de la pròxima edició, mentre que el director artístic, Jordi Bertran, ha presentat les propostes que es podran veure a Manresa.
Concert inaugural
El concert inaugural de la Fira de Manresa, que tindrà lloc divendres vinent, 4 de novembre, al Teatre Conservatori, consistirà en una doble actuació de la cantant grega Savina Yannatou i el cantant valencià Miquel Gil. Savina Yannatou està considerada com una de les grans dames de la cançó grega i connecta la música modal de l’Est i la música de l’Edat Mitjana amb les polifonies populars de tota la Mediterrània. L’altra part del concert inaugural la protagonitzarà Miquel Gil, qui sempre ha expressat la seva devoció per Savina Yannatou. Serà un concert amb noves produccions i nous arranjaments, les millors cançons d’Orgànic i Katà (el seus dos darrers discos), més l’estrena de nous temes i amb la participació de diferents artistes convidats: Raúl Rodríguez, Dimitri Psonis, Mohamed Soulimane i els Gnaouas magrebins d’Almedina, entre d’ altres, que destil•laran l’esperit de diàlegs amb tota la Mediterrània que presidirà la Fira.
L’obertura definitiva a les cultures mediterrànies es produeix, d’una banda, amb la consolidació de territoris com Occitània, i de l’altra, pel territori convidat d’enguany: el Magrib, la mediterrània africana, amb tants vincles socials i culturals amb Catalunya. Del nord d’Àfrica vindran cinc propostes artístiques: la veu bereber de Cherifa Kersit; el triomfador del festival Womad 2005, Akim El Sikameya; les filles de Houara de la regió de Marraqueix; Le Grand Ensemble de la Mediterranée, amb músics, repertoris i ritmes des de l’Orient Mitjà fins al Balcans i el nord d’Àfrica; i Basidou.
L’espectacle central
Tanmateix es faran tres cooperacions transfronteres entre el Nord i el Sud, amb Luís Delgado, participant en la banda sonora d’El Regne dels Cels, del director Ridley Scott, que presentarà música d’inspiració àrab dels segles XI i XII amb un elenc de músics peninsulars i magrebins, i amb l’espectacle Pau i Treva, liderat pel Centre Artesà Tradicionàrius, i en el qual prenen part artistes europeus i nordafricans. La tercera cooperació transfronterera serà la dels occitans Plasticiens Volants que faran l’espectacle central de la nit de dissabte a l’aparcament de les Bases, un nou espai de la fira d’enguany. Es tracta d’una coproducció europea de gran format titulada La vuitena meravella de la Mediterrània que posarà de manifest l’eix temàtic de la Fira: la mitologia popular al voltant de la Mediterrània i que cerca la participació entre el públic i els actors amb unes titelles grans inflables que sobrevolen el cap dels assistent. Aquesta coproducció entre la UNESCO, el govern francès, l’escola de Teatre d’Oporto i el Fòrum de Barcelona, compta amb artistes europeus i magrebins.
La dansa i el circ
La dansa també tindrà un paper destacat amb els treballs de coreògrafs i ballarins de gran prestigi, com la companyia Gelabert-Azzopardi, que cercarà les fusions entre l’arrel i la contemporaneïtat en un espectacle que compta amb les melodies del sempre polifacètic Pascal Comelade, i la manresana Olga Tragant presentarà la versió completa del seu espectacle Rastres.
Les dinàmiques itinerants comptaran amb companyies catalanes d’ampli ressò com Xirriquiteula (amb dos espectacles diferents), Gog i Magog i La Banda del Surdo, amb el seu nou espectacle, i d’altres menys conegudes com Tandarica Orkestar, la darrera revelació del Festival Actual de Logroño, que fusiona música, circ i itinerància. Però també hi seran companyies internacionals que han visitat poc Catalunya i la resta de l’estat, com els holandesos Close Act i les seves bèsties singulars de l’espectacle Saurus, o Tukkers Connexion amb els seus encisadors Soldadets de Joguina.
A nivell musical, cal remarcar la presència del libanès Abaji, la primera participació del pròxim orient en la història de la Fira; els marsellesos Moussu T e lei Jovents –membres d’un dels grups més carismàtics de l’escena ètnica internacional Massilia Sound System- tot presentant la història dels immigrants dels anys 20 a la costa francesa-; els també occitans Mauresca Fracas Dub, en la que serà la seva presentació catalana del seu darrer CD; el nou treball del Corou de Berra, que suma les tradicions occitanes i piemonteses, a partir de les seves polifonies increïbles; Luis Paniagua, amb instruments de 4.000 anys d’antiguitat de tota la Mediterrània, en un concert basat en la recerca i investigació d’una estètica perduda i d’una música ancestral inspirada en la cultura de la Mediterrània més atàvica, com l’Egipte faraònic, la Grècia clàssica, el nord d’Àfrica, amb les influències de Mesopotània (actual Irak) i de les valls del riu Indo (avui Pakistan); Carles Dènia, una de les veus més importants del flamenc del País Valencià, que viu i treballa als Països Baixos; els cent anys del garrotin amb l’aportació del lleidatà Carles Juste Beethoven; la coproducció entre el Taller de Músics i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional, “Notícia del Regne de Mallorques”, en què es fusionen les veus i estils de diferents contrades catalanes, a partir del repertori de la Catalunya Nord i de les Illes Balears, amb la participació de Lídia Pujol, Roger Mas, el menorquí Cris Juanico, la flamenca Alba Guerrero i Miquel Gil; el prestigiós Cor Lieder Camera; el concert de celebració dels 20 anys dels Solistes de la Costa; les propostes més joves i dinàmiques de Dúmbala Canalla, Dijous Paella o Baetúria (aquests darrers tres presentant el seu nou treball).
La cloenda de la Fira la faran els occitans Commandos Percu, que tancaran diumenge 6 de novembre al vespre la vuitena edició de la Fira Mediterrània, amb un espectacle que fusiona la música i el foc, la tradició i la contemporaneïtat, i que podrà veure’s a la plaça Milcentenari de Manresa en estrena als Països Catalans.
Barcelona, 28 d’octubre de 2005