“Posar recursos públics a disposició de la creació no és una necessitat dels creadors, sinó de tot el país”, afirma Mascarell.

 El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit avui l’acte de lliurament dels ajuts de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) a persones i a entitats sense finalitat de lucre per a la promoció de la literatura catalana. Enguany, la Institució ha concedit 648.000 euros en concepte d’ajuts a 119 projectes, de les 242 sol·licituds que s’hi van presentar.

“La creació literària ens ajuda a tots a construir el nostre relat vital. Els qui no som poetes o narradors ens servim dels qui ho sou per construir el nostre propi relat. D’aquí que l’estímul que poden representar aquests ajuts és una necessitat no només pels creadors sinó per tot el país: cal posar diner públic a disposició dels creadors”, ha afirmat el conseller Mascarell.

El pressupost global dels ajuts del 2006 ha crescut gairebé un 20% respecte al 2005 (que va ser de 543.000 euros), que ja va incrementar notablement la quantitat de l’any 2004, en què es van atorgar 380.080 euros. Els ajuts s’atorguen a projectes de creació literària, creació de pàgines web, investigació, traducció al català i a entitats per a activitats de promoció de la literatura.

L’increment pressupostari ha estat especialment significatiu pel que fa als ajuts a la creació literària, l’import dels quals va créixer un 150% en el període 2004-2006, i els destinats a la investigació sobre autors, obres i moviments de la literatura catalana, que han augmentat un 115%.

Segons el director de la ILC, Jaume Subirana, “l’augment tan fort dels ajuts a la creació literària reflecteix l’aposta de la Institució pels creadors, per ajudar a millorar les condicions en què creen els escriptors i les escriptores catalans”. Subirana també ha destacat els ajuts destinats a entitats per a activitats de promoció de la literatura.

La tria dels projectes que reben l’ajut de la Institució la fa una comissió per a cadascuna de les cinc línies, formada, d’acord amb les bases, per quatre especialistes de l’àmbit en qüestió (que canvien cada any), un dels quals en representació del consell assessor de la ILC, i pel director de la Institució.

Els ajuts, que van iniciar-se l’any 1988, coincidint amb la represa d’activitat de la Institució de les Lletres Catalanes, ha anat creixent en pressupost i en línies d’actuació. Els primers ajuts van ser destinats a la creació literària, a activitats de promoció de la literatura catalana i a traduccions d’obres literàries al català i del català. El 1989 va incorporar-se l’ajut a la investigació i promoció i difusió de la literatura catalana; el 1993, a la traducció al català (per a traductors/es) i el 2002, a la creació de pàgines web sobre literatura catalana. Des de la creació de l’Institut Ramon Llull, els ajuts a la traducció del català a altres llengües depenen d’aquest organisme.

Entre els títols ajudats per la ILC l’any 2004 hi ha, per exemple, El metall impur de Julià de Jòdar i La victòria de la Creu de Miquel Gibert, guanyador i finalista, respectivament, del darrer Premi Sant Jordi. De la mateixa manera, el llibre de poesia Memòria de tu i de mi, de Montserrat Abelló, lliurat als assistents a l’acte de concessió d’avui al Palau Moja, va rebre un ajut a la creació literària l’any passat.

En els propers mesos, la Institució de les Lletres Catalanes anunciarà els ajuts a empreses editorials, amb tres línies: una dedicada a la traducció d’altres llengües al català, una altra de traducció a l’aranès de textos literaris catalans i una darrera per a edicions literàries d’especial interès cultural.

Barcelona, 2 de juny de 2006

Més informació a: Yolanda Vinyals. Tel. 606 57 91 65 http://cultura.gencat.net/ilc/subvencions/index.htm