L’ICIC ha resolt tres convocatòries de subvencions destinades a la promoció de cinema d’autor, la realització de llargmetratges d’òpera prima i la producció d’obres que articulin una nova mirada sobre l’audiovisual. D’entre els 49 projectes presentats, un total de 15 projectes han rebut suport de l’ICIC per un global d’1.200.000 euros. La selecció ha estat a càrrec de tres comissions d’experts integrades per representants de les associacions de productors audiovisuals, representants de Televisió de Catalunya, tècnics de l’ICIC i cineastes i professionals del sector de reconegut prestigi com José Luis Guerin, Jordi Balló i Rosa Vergés.

Pel que fa a la subvenció Cinema d’Autor un total de 6 projectes han rebut suport de l’ICIC. Aquests projectes són els llargmetratges de ficció Bàrbars d’Occident d’Agustí Villaronga, La Cadira de Julio D. Wallovits i Todos amamos a Gloria Cole de Manuel Lombardero, i els documentals A l’altra costat del mirall de Joaquim Jordà, El vol de la papallona de Marc Recha i Mirant al cel de Jesús Garay. Amb aquesta subvenció es vol impulsar la creació d’obres no sotmeses a criteris objectius de producció, i que manifesten un decidit contingut artístic i cultural dirigits per realitzadors catalans amb trajectòria destacada o cinematografia pròpia de singularitat objectiva. El pressupost global que es destinarà a aquests projectes ascendeix a 500.000 euros.

Així mateix, la canalització dels nous talents s’impulsa mitjançant la subvenció Òpera Prima per a la producció del primer o segon llargmentratge d’un nou realitzador. En aquest cas, un total de 5 projectes (2 documentals i 3 llargmetratges de ficció), han rebut el suport de l’ICIC per un import global que ascendeix també a 500.000 euros. Són els documentals Diario argentino de Mª Victoria Guadalupe Pérez i Reyita, la revolución silenciosa d’Elena Ortega i Oliva Acosta, i els llargmetratges de ficció La línia recta de José María de Orbe, Yo de Rafa Cortés i Lo mejor de mí de Roser Aguilar. Amb aquesta subvenció es promouen obres de qualitat, que presenten una rigorosa i acurada elaboració del guió, i mitjançant les quals els realitzadors poden reflectir les seves inquietuds artístiques i professionals.

Per últim, un total de 4 projectes rebran subvenció dins la convocatòria de Nova Mirada que promou les obres que aposten per la innovació formal i l’experimentació amb el llenguatge audiovisual i són dirigides per professionals que provenen del conjunt de sectors artístics. Els projectes Dasu, com tornar-se boig d’Evru, A través del Carmel de Claudio Zulian i El aullido de Caín de Frederic Amat són exemples d’obres d’autors que provenen de les arts visuals. El projecte A través del paisatge és dels arquitectes Ricard Pié i Josep Maria Vilanova. El pressupost global d’aquesta convocatòria ascendeix a 200.000 euros.

Barcelona, 21 de setembre de 2005