La Biblioteca de Catalunya i quatre biblioteques catalanes més anuncien avui la seva adhesió al Projecte de Biblioteques de Google per a digitalitzar centenars de milers de llibres de domini públic (no subjectes a drets d’autor) i posar-los a disposició de milions de persones a través d’Internet

La Biblioteca de Catalunya, la biblioteca més gran de Catalunya, actuarà com a coordinadora i interlocutora de les altres quatre biblioteques catalanes que participen en el projecte: la Biblioteca del Monestir de Montserrat, la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona, la Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya i la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès.

Els seus fons inclouen col•leccions especials d’alt valor patrimonial en català, castellà, francès, alemany, llatí i anglès. En especial, destaquen les obres de Ramon Llull, Jacint Verdaguer o Cervantes.

La participació de les biblioteques catalanes enriquirà el fons multilingüe de Google oferint més llibres en més llengües a més persones en tot el món. Una vegada que els llibres hagin estat digitalitzats, tothom podrà descobrir-los, trobar-los i llegir-los en Google Cerca de Llibres.

El conjunt de biblioteques catalanes esdevé així el segon soci no anglosaxó que se suma al Projecte per a Biblioteques, dins el Programa Cerca de Llibres de Google (després de la Biblioteca de la Universidad Complutense de Madrid) i el tercer d’Europa (Universidad d’Oxford).

A més d’aqeusta última, en aquest moment formen part del Programa Cerca de Llibres de Google les biblioteques de la Universitat de Michigan, Universitat de Harvard, Universitat d’Oxford, la Biblioteca Pública de New York, Universitat de Standford i la Universitat de California. Google també està treballant amb la Biblioteca del Congrés dels Estats Units en un projecte pilot conjunt de digitalització.

Informació sobre la Biblioteca de Catalunya:

Fundada l’any 1907, la biblioteca nacional de Catalunya és una peça fonamental en el mapa cultural de Catalunya amb un fons ric i de gran valor bibliogràfic i documental format per més de tres milions de documents en diversos suports: llibres, revistes, diaris, manuscrits, microformes, gravats, mapes, enregistraments sonors, CD, etc. Té com a missió ser una biblioteca oberta, fiable i útil. Les seves funcions són recollir, conservar i difondre la producció bibliogràfica catalana; vetllar per la conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic i tenir la condició de centre de consulta i recerca científica de caràcter universal. Dins dels seus objectius estratègics ocupen un lloc rellevant les accions de digitalització i les vinculades a l’entorn digital, com ho posen de manifest els projectes que darrerament ha impulsat: ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues), RACO (Revistes Catalanes d’Accés Obert) i PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya). La incorporació de la Biblioteca al Projecte Google Book és una mostra més de la ferma voluntat de la Biblioteca de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i de fer accessibles bona part de les seves obres més valuoses.

Informació sobre la Biblioteca de Montserrat:

La Biblioteca actual del Monestir de Montserrat té el seu inici a finals del segle XIX, si bé els seus precedents es remunten a la mateixa fundació del monestir, al segle XI, amb la constatació de l’existència d’obres manuscrites i del seu propi scriptorium, molt actiu als segles XIV i XV. Durant els segles XVII i XVIII, la biblioteca va créixer i va diversificar els seus fons fins a arribar a reunir milers d’obres en les seves prestatgeries, si bé la major part d’elles fou destruïda per les tropes napoleòniques el 1811. La biblioteca va iniciar un nou període a començaments del segle XX. En l’actualitat destaquen les seccions de filosofia, teologia, ciències bíbliques, patrologia, litúrgia, música, història de l’art. Així mateix, els seus apartats d’història general universal, en particular medieval i d'Europa, d’història de Catalunya i països de la Corona d'Aragó, amb un fons d’històries locals i de la guerra civil d’Espanya. El fons de la Biblioteca consta de prop de 360.000 volums.

Informació sobre la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona:

La Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona (BPEB) ubicada a l’edifici del Seminari de Barcelona, és la biblioteca més antiga de la ciutat, ja que fou erigida el 1772 quan es fusionaren la Biblioteca del Seminari Conciliar (o Col•legi del Bisbe) i la del Col•legi de Nostra Senyora de Betlem, de la companyia de Jesús, que s’emplaçava a la Rambla. El fons de la BPEB actualment consta de 400.000 volums especialitzats en ciències eclesiàstiques i filosòfiques. El fons bibliogràfic s’organitza en diverses sèries.

Informació sobre el Centre Excursionista de Catalunya:

La història de la Biblioteca del CEC, fundada l’any 1879, i la formació del seu fons bibliogràfic, ha corregut estretament vinculada a la vida associativa de l’entitat, les seves Seccions i socis més il•lustres. El fons de la Biblioteca aplega 40.000 documents i en destaquen les publicacions referents a la vida social, cultural, científica i esportiva de la Catalunya del final del segle XIX i començaments del segle XX. El fons es complementa amb una Cartoteca de més de 8.000 mapes antics, alguns dels quals són peces excepcionals de gran valor patrimonial.

Informació sobre la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès:

La Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès és, tan per nombre de volums, com per la importància dels seus fons, la principal biblioteca privada civil de Catalunya. La seva història és paral•lela a la de l’entitat, fundada l’any 1872. Mentre no aparegueren les primeres biblioteques públiques fou la veritable biblioteca de Barcelona. Els seus fons són de consulta imprescindible per als estudiosos de les darreries del segle XIX i principis del XX. Actualment és la biblioteca privada civil més important de Catalunya en l'àmbit de les Humanitats, que es complementa amb un Arxiu històric que recull bona part de la cultura catalana contemporània. Conté 250.000 títols, a més d’importants col•leccions periodístiques i fons patrimonials des del segle XIV.

Informació sobre el Cercador de Llibres Google

El Cercador de llibres de Google constitueix un esforç històric per estendre el coneixement de llibres de tot el món disponible a través de la xarxa.

El contingut prové de dues fonts:

- El Programa per a Socis: els associats (majoritàriament editorials), faciliten a Google els seus llibres per a digitalitzar-los i penjar-los a la Xarxa. Només es mostra als usuaris un nombre limitat de pàgines de llibres rellevants per a les seves cerques, amb la finalitat que es facin una idea general del que tracta el llibre. Si ho desitgen, poden accedir a la Web de l’editor, o a la d’un distribuïdor, i comprar el llibre.

- El Projecte per a Biblioteques: que faciliten els seus llibres per a digitalitzar-los. Si un llibre d’una biblioteca és de domini públic (no subjecte als drets d’autor) es mostra sencer. Si el llibre encara està subjecte als drets d’autor, els usuaris només disposen d’un resum bàsic, com a molt, dos o tres fragments del llibre, així com informació de la biblioteca on es troba l’obra, o on es pot comprar.

Per a més informació sobre el Cercador de Llibres Google: http://books.google.es