Els museus catalans han organitzat, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, el proper divendres 18 de maig, una sèrie d’activitats que s’estendran durant tot el cap de setmana, que inclouen jornades de portes obertes, visites guiades, conferències, concerts i tallers, entre d’altres.

El 18 de maig va ser declarat Dia Internacional dels Museus pel Consell Internacional de Museus (ICOM) l’any 1977. L’objectiu de la jornada és acostar els museus als ciutadans com a institucions actives i compromeses amb el desenvolupament i l’enriquiment cultural de la societat. Enguany, l’ICOM ha proposat que la jornada estigui dedicada al tema Els museus i el patrimoni universal.

A més de les jornades de portes obertes, una de les activitats tradicionals d’aquesta diada és l’anomenada Descobreix una joia del museu. Amb aquesta activitat cada museu convida a trobar un element excepcional i singular per als visitants. que destaqui pel seu interès, perquè ha estat restaurat recentment, per una nova interpretació o atribució o perquè es difícil de veure.

Alguns centres museístics fan coincidir el Dia Internacional dels Museus amb l’anomenada Nit Blanca dels Museus, que des de fa quatre anys s’organitza a diferents països europeus entre el 19 i el 20 de maig, amb activitats nocturnes, com ara actuacions musicals.

Pel que fa als museus gestionats directament pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, les activitats més significatives organitzades enguany amb motiu del Dia Internacional dels Museus són les següents:

Museu d’Història de Catalunya

 Jornada de portes obertes al museu i als monuments que gestiona, que són: Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, Canònica de Santa Maria de Vilabertran, Castell de Cardona, Reial Monestir de Santes Creus, Seu Vella de Lleida, Castell de Miravet, Castell i Monestir d’Escornalbou, Casa Museu Prat de la Riba a Castellterçol, Casa Rafael Casanova a Moià, Monestir de Sant Pere de Rodes i Cartoixa d’Escaladei.

 Visita gratuïta a l’exposició temporal Per bruixa i metzinera, a la seu central del museu

Museu d’Arqueologia de Catalunya

 Jornada de portes obertes

 Degustació grega, el mateix divendres 18 de maig, a les 11 (seu de Barcelona)

 La Nit dels Museus: dissabte, 19 de maig, a les 22 hores, visita teatralitzada a l’exposició temporal Reflexos d’Apol•lo. Esport i Arqueologia a l’antiguitat, acompanyat d’una degustació grega (seu de Barcelona)

 A la seu d’Olèrdola es podrà contemplar el jaciment des del cel, per mitjà d’un vol amb globus aerostàtic, el dissabte 19.

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

 Jornada de portes obertes

 Nit dels Museus: obertura excepcional del dia 19 de maig, de 20 a 23.30 h.

 La joia del museu: dos radiadors domèstics de la casa Roca, amb decoració modernista

 Concert de carrilló, a càrrec d’Anna Maria Reverté, el 18 de maig, a les 20 h. Activitat gratuïta

 Representació teatral La fàbrica, basada en l’obra poètica de Miquel Martí i Pol, a càrrec de la companyia Teatre eSseLa. Única representació el 19 de maig, a les 21 h. Activitat gratuïta. Aforament limitat.

Museu d’Art de Girona

 Jornada de portes obertes

 La joia del museu: imatge de la Mare de Déu de l’Esperança, alabastre policromat del segle XIII-XIV, procedent del convent de Sant Francesc de Girona

 Projecció del documental The Hermitage, d’Aliona Vander Horst, al cinema Truffaut, a les 20.30 h.

 Nit dels Museus: visita guiada nocturna, el dissabte 19, a les 22.30 h

Per tal de facilitar informació als ciutadans que vulguin conèixer totes les activitats que s’organitzen a Catalunya amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha posat en funcionament el web: www.museus2007.cat

Barcelona, 17 de maig de 2007