La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha lamentat avui la mort del pintor, gravador i escultor Antoni Clavé i Sanmartí, a qui s’ha referit com “un dels artistes catalans contemporanis més internacionals”. Mieras ha definit Antoni Clavé com “un solitari de l’art, una persona senzilla que vivia per l’art”. La consellera ha afegit que amb la mort de Clavé “hem perdut un actiu molt important de la cultura catalana”.

La consellera de Cultura ha parlat amb el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, per informar-lo de la pèrdua de l’artista i començar a preparar els actes d’homenatge que li retrà el Govern. Precisament, una de les sales del Palau de la Generalitat té el nom de Clavé i exhibeix algunes de les obres de l’artista que va lliurar uns 150 dels seus treballs al fons d’art de la Generalitat.

Caterina Mieras, que ha enviat una carta de condol a la seva vídua, Madelaine Clavé, ha recordat que Antoni Clavé va ser distingit l’any 1984 amb la Medalla d’Or de la Generalitat. El text del decret de concessió de la Medalla destacava que Clavé “ha mantingut sempre un manifest arrelament i identificació amb el seu país, la seva gent, la seva llengua, paleses en la seva obra i en la seva actuació internacional”.

Antoni Clavé i Sanmartí va néixer a Barcelona el 1913. Es va iniciar com a pintor de parets i cartellista. El 1939 es va exiliar a França. Va exposar per primera vegada a Perpinyà i després a París. Va conrear la pintura, l’escultura, el tapís, l’escenografia i el gravat. Es va caracteritzar per la seva voluntat d’investigació amb temes, materials i recursos tècnics.

Barcelona, 31 d’agost de 2005