L’IRTA treu al mercat quatre noves varietats d’ametller: Vayro, Constantí, Marinada i Tarraco

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha desenvolupat quatre noves varietat d’ametller de recol•lecció tardana que disminueixen el rics de les gelades. Aquest treball, que s’ha dut a terme a Mas de Bover, pretén aconseguir que aquest cultiu tradicional evolucioni i es converteixi en un cultiu modern, rentable i sostenible.

Les quatre noves varietats són les següents:

 Vairo: Una varietat amb exce.lent capacitat productiva per la seva notable intensitat i vigor. Autofèrtil (bon nivell d’autogàmia). Per afavorir la pol.linització creuada pot associar-se amb Constantí, Glorieta, Francolí o Guara. Floració tardana i bon fruit. Arbre fàcil de formar i podar. Bona tolerància a la sequera i al fusicoccum.

Constantí: Bona capacitat productiva, vigorosa i adaptada al cultiu de secà. Autofèrtil (bon nivell d’autogàmia). Floració tardana. Per afavorir la pol.linització creuada pot associar-se amb Vayro, Glorieta, Francolí o Guara. Lleugerament sensible al fusicoccum.

Marinada: Excel•lent capacitat productiva i precocitat en entrada en producció. Floració molt tardana Autofèrtil (bon nivell d’autogàmia). Per afavorir la pol.linització creuadaes recomana associar-la amb Tarraco. Molt fàcil de formar i podar.

Tarraco: Excel•lent capacitat productiva i és molt precoç en l’entrada en producció. Floració molt tardana. Autoestèril i s’ha d’associar amb Marinada amb la que coincideix en data de floració. Adaptada al cultiu en secà és fàcil de formar i podar. bon fruit i de gran mida.

El conreu de l’ametller ocupa a Espanya unes 600.000 hectàrees (60.000 a Catalunya) i suposa al voltant del 13% de la producció mundial. Tradicionalment ha estat un conreu marginal i propi d’una agricultura de subsistència.

 En l’actualitat, les perspectives per aquest cultiu han canviat. Les especials característiques de l’ametller juguen al seu favor i fan que, avui en dia, el seu conreu constitueixi una excel•lent alternativa de cultiu sostenible.

05 de juny de 2007