Caterina Mieras defensa a Madrid la creació d'un observatori internacional de la cultura

Durant l'Encontre Internacional d'Organitzacions Professionals de la Cultura

query_builder   9 maig 2005 18:00

event_note Nota de premsa

Caterina Mieras defensa a Madrid la creació d'un observatori internacional de la cultura

Durant l'Encontre Internacional d'Organitzacions Professionals de la Cultura

La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha defensat avui a Madrid la creació d’un observatori internacional de la cultura, que es podria denominar Observatori de la Diversitat Cultural, que s’encarregui de fer un seguiment de l’aplicació de la futura Convenció per a la protecció i promoció de la diversitat dels continguts culturals i les expressions artístiques. L’objectiu de la Convenció, que s’haurà d’aprovar en la 33a Conferència General de la UNESCO que tindrà lloc l’octubre vinent, és consolidar en la legislació internacional el dret dels països en l’aplicació de les seves respectives polítiques culturals.

Caterina Mieras ha defensat la creació d’un observatori internacional de la cultura durant la seva intervenció en el quart Encontre Internacional d’Organitzacions Professionals de la Cultura, organitzat per la Coalició Espanyola per a la Diversitat Cultural (CEDC), que se celebra a Madrid. La intervenció de la consellera s’ha produït aquesta tarda just abans de la taula rodona sobre Per què necessitem polítiques culturals, com aquestes comencen a estar amenaçades i per què necessitem una convenció en la UNESCO.

Durant la seva intervenció, la consellera ha expressat el suport del Govern català a l’observatori “de la mateixa manera que donem suport a què els estats presentin informes periòdics sobre el compliment de la Convenció un cop s’aprovi” i ha afegit que “reconeixem i valorem la participació de la societat civil en la protecció i promoció de la diversitat de les expressions culturals”, com preveu l’article 11 del projecte de Convenció.

Nou sistema jurídic

Mieras ha assenyalat també que el projecte de Convenció contempla a l’article 29 una clàusula que “permetrà incorporar a un nou sistema jurídic internacional en matèria de cultura les administracions infraestatals que disposen de competències legislatives”.

La consellera ha afegit que “aquest és el cas de Catalunya a Espanya, com també del Quebec en relació a Canadà o dels lands alemanys”. Caterina Mieras considera que el nou sistema jurídic cultural “ha de ser paral•lel al dret comercial internacional” de manera que “els béns culturals s’escapin de la única disciplina de la Organització Mundial del Comerç i a la lògica implacable del mercat”. La consellera de Cultura ha recordat també la seva recent participació a París en els Encontres Europeus de la Cultura, convidada pel ministre francès de Cultura i de la Comunicació. Els Encontres són una iniciativa del president francès, Jacques Chirac, i suposen la visualització política d’una coalició europea per a la diversitat cultural de cara a la Conferència General de la UNESCO. Hi van assistir 800 creadors i bona part dels ministres de Cultura de la Unió Europea.

Barcelona, 9 de maig de 2005