La Junta electoral Nacional ha proclamat les quatre candidatures que concorreran a les properes eleccions a Cambres Agràries. Es tracta d’ Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asociació Agrària de Joves Agricultors - Associació d’Empresaris Agraris de Lleida (ASAJA-AEALL) i, Unió de Ramaders i Pagesos de Catalunya (URAPAC). Les tres primeres formacions presenten candidatures a les quatre Cambres Agràries de Catalunya, repartides en cadascuna de les demarcacions. En el cas d’URAPAC no presenten candidatura a la Cambra Agrària de Girona.

Segons les dades del darrer cens agrari, podran exercir el seu dret a vot en les properes eleccions a Cambres Agràries un total de 34.101 professionals. Això és, 3.402 pagesos menys que ens les passades eleccions celebrades l’any 2002. Per demarcacions les xifres situen 8.058 professionals a les comarques de Barcelona; 5.110 a Girona; 13.163 a Lleida, i 7.770 a Lleida.

Les cambres agràries són organismes de consulta de l’Administració agrària i la seva funció bàsica és mesurar la representativitat de les organitzacions professionals agràries durant un període de 4 anys. Les eleccions s’organitzen cada 4 anys i s’elegeixen 25 membres per cada cambra agrària.

Les últimes eleccions a Cambres Agràries van ser l’1 de desembre de 2002 i van donar com a resultat que els organitzacions més representatives serien Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Associació Agrària de Joves Agricultors - Associació Empresaris Agraris de Lleida (ASAJA-AEALL). Aquestes organitzacions han representat, doncs, els interessos econòmics i socials dels agricultors i pagesos en els organismes oficials de consulta de l’Administració agrària catalana, és a dir, en les Taules Sectorials, la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural i la Taula de Concertació. Més informació al web www.gencat.net/darp. 23 de gener de 2006