Els consellers de Catalunya, Aragó, Múrcia i València s’han reunit avui amb el secretari general del Ministeri d’Agricultura per analitzar la proposta de la Comissió Europea

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, Joaquim Llena, s’ha reunit avui a Berlín, en el marc de la fira Fruit Logístic, amb el secretari general del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Josep Puxeu, el conseller d’Agricultura i Alimentació del Govern d’Aragó, Gonzalo Arguilé, el conseller d’Agricultura i Aigua de Múrcia, Antonio Cerdà, i el conseller d’Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana, Juan Cotino, per analitzar la proposta reforma de la OCM de la fruita i hortalisses de la Comissió Europea.

En sortir de la reunió, el secretari general del MAPA, Josep Puxeu, ha avançat que s’ha acordat crear un grup de treball format pels directors generals de totes les Comunitats Autònomes productores i representants del Ministeri per consensuar una postura enfront de la reforma que planteja la Comissió Europea. Segons Puxeu, tots han de treballar de comú acord per aconseguir “el màxim de diners possibles, la màxima eficiència del sector i les millors condicions possibles per a les fruites i hortalisses espanyoles”.

En aquest sentit, el conseller Joaquim Llena ha explicat que “encara hi ha marge de negociació” i es poden avançar en certs aspectes que millorarien la proposta que ha fet Brussel•les sobre la reforma de l’OCM de fruites i hortalisses. Segons Llena, “s’ha d’avançar en aspectes claus, entre els quals, hi ha com podem donar més protagonisme a les organitzacions professionals; com gestionem de forma àgil els fons operatius o bé como gestionem les situacions les crisis de mercat”.

Respecte a la proposta d’integrar les fruites i hortalisses en el règim de pagament únic, el conseller ha explicat que Catalunya no hi està d’acord perquè “és un tema molt perillós i pot trencar el mercat”. Es pot donar el cas, segons el conseller, que “una persona que està cobrant subvencions perquè en els últims anys ha cultivat tabac ara pugui plantar fruites i hortalisses a la seva explotació”, i això provocaria que els productors tradicionals de fruites i hortalisses competissin en inferioritat de condicions.

El conseller, però, ha admès que és un dels temes de la negociació on la Comissió està més tancada, ja que els Estats Units estan actuant en aquest sentit i és un model que la Comissió Europea vol seguir.

Per Joaquim Llena, “el document de la Comissió es pot treballar i no és tan dolent com alguns està dient. Tenim una OCM específica per al sector, el pressupost és el mateix o fins i tot una mica més elevat i el que cal és articular una posició comuna per perfilar i negociar certs aspectes”. 9 de febrer de 2007