El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Rosa Cubel, del president de GESFER, Salvador Puig, de la directora de l'Agència Catalana de Residus, Genoveva Català, i responsables de l'ICAEN, ha visitat avui la planta de biogàs, del terme municipal de Vila-sana a la comarca lleidatana del Pla d'Urgell.

La planta, tal i com ha pogut comprovar el titular del DAR, és la primera instalolació d'aquestes característiques de tot l'Estat espanyol, en l'àmbit ramader, i es dedica al tractament de residus orgànics, agrícoles i ramaders, per a la generació de biogàs. En aquest sentit, Llena ha remarcat que aquesta primera planta de biogàs "és una autèntica oportunitat que cal posar en valor, i com a tal, ha de tenir, necessàriament, repercussions positives per a la ramaderia pel que fa a innovació i a la competitivitat".

A més, el conseller ha apostat per “aconseguir que aquest exemple es generalitzi” i ha destacat que ”el ministeri d’indústria té previst aprovar, en els pròxims mesos, un decret que establirà una remuneració per kilowatts molt superior a la que hi ha actualment en el mercat, per tal d’estimular aquest tipus d’energies”. Segons el conseller, “aquest decret serà una bona eina per diversificar l’economia d’aquestes explotacions que no només produeixen aliments sinó que també venen kilowatts”. La Planta de Biogàs de Vila-sana té previst vendre, aquest any, un milió i mig de kw.

El biogàs es produeix per la fermentació de la matèria orgànica en condicions anaeròbies, el resultat és un gas compost bàsicament per metà. El conseller Llena ha assegurat que “aquesta iniciativa, a banda de representar paràmetres positius en termes agraris, mediambientals i econòmics, contribueix, decisivament, a la millora de la visió social que hi ha respecte al purí i la ramaderia”. De fet la planta tracta, anualment, 11.500 tones de purí porcí, 1.500 tones de residus de poma i pera, 1.200 tones de residus de ceba, 1.800 tones de fans de llet, entre altres.

Llena, ha volgut destacar que “en els propers anys les comarques lleidatanes del Pla d’Urgell i Les Garrigues es constituiran com els nuclis de tractaments de purins més importants de Catalunya amb uns 400.000 metres cúbics/any”. Aquesta previsió que explicava el conseller es basa en el fet que, en els pròxims anys, la comarca del Pla d’Urgell tindrà dues noves instal•lacions de tractament centralitzat de purins a banda de les dues ja existents a les Garrigues, i així constituiran una sortida important als nitrats excedents que es generen a la zona.

El conseller Joaquim Llena ha aprofitat aquesta visita per a veure, sobre el terreny, l’estat actual de les obres que ha impulsat el DAR en matèria d’accessos i senyalització de la planta. A més, s’ha de recordar que el DAR, en concepte d’ajut, va facilitar a aquesta planta un total de 134.998 euros destinats al subministrament d’energia elèctrica, a la realització de la tanca perimetral, la fossa i la base d’emmagatzematge.

17 de maig de 2007