El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, ha presentat avui a l'Ametlla de Mar el projecte europeu Interreg III Medocc H2O, dedicat a l'estudi dels efectes del canvi climàtic en el mar i en el qual Catalunya hi participa des del 2006.

Llena ha explicat que l'increment global de les temperatures està produint variacions en la temperatura marina i en els corrents i desplaçaments de les masses d'aigua. Alhora, també s'estan detectant afectacions sobre les espècies marines més sensibles, algunes d'elles d'interès pesquer.

“Conscients de la importància que poden tenir aquestes afectacions en el sector pesquer hem volgut participar des del primer moment en totes aquelles iniciatives encaminades a analitzar la situació i trobar possibles solucions i alternatives. El Projecte H2O és un bon exemple, ja que ens permetrà conèixer aquests canvis, afrontar-los i adaptar-nos a les noves situacions ”, ha afegit el conseller. En aquest sentit, el responsable del DAR ha volgut ressaltar que “una vegada més, des de l’Administració agrària catalana ens hem avançat als fets i des de fa mesos estem estudiants els estocs pesquers per tal d’estar preparats en el cas que es donessin noves situacions i ens haguéssim d’adaptar a nous paràmetres deguts al canvi climàtic”. De ben segur que “els resultats i conclusions que s’obtinguin del projecte ajudaran al sector de la mar a preparar-se per afrontar els canvis que vindran”, ha afegit el conseller.

El conseller també ha destacat que la Generalitat de Catalunya és la única Administració autonòmica que forma part d’aquest projecte. “Aquest fet demostra que des del govern català estem treballant per fomentar la preservació del nostre medi i alhora dur a terme una pesca responsable”, ha dit el responsable del DAR. Llena també ha volgut fer una crida al sector pesquer català en afirmar que “davant de nous problemes no podem aplicar les solucions tradicionals. En aquest camí hem d’actuar tots plegats, és a dir, és important que el sector de la pesca treballi conjuntament per assumir els possibles canvis que han de venir”.

Segons el titular del DAR “Catalunya aposta per una pesca sostenible i rendible, ja que és la única que té garanties de futur”. En aquest sentit, “hem de fer un esforç plegats, Administració i sector, per tal de fomentar i promoure una pesca responsable amb el nostre medi”.

Projecte H2O, dos reptes per assolir: El Projecte H2O, que es va iniciar l’any 2006 i porta per títol “Promoure la pesca responsable en el conjunt de la mar Mediterrània per a limitar les amenaces del canvi climàtic” té tres objectius ben clars:

1)Endegar una xarxa que permeti detectar el canvi climàtic a la mar Mediterrània.

2)Establir els principis directrius necessaris a afegir a l’actual formació dels pescadors per a la seva aptitud professional.

3)Buscar d’adaptar la figura de “ECOMANAGER” al món i a les necessitats de la pesca, entenent aquesta professió com el professional que permet un bon maridatge entre el sector pesquer, els món científic i tècnic, així com l’Administració.

El projecte, que es desenvoluparà fins l’any 2008, es centra en dos aspectes ben diferenciats. Per una banda aplegar les dades d’interès per a l’estudi del canvi climàtic a la mar. En aquest sentit, s’avaluen els paràmetres físics i oceanogràfics més rellevants i les variacions en espècies sensibles als canvis de temperatura, que per causa de l’escaldament de les aigües proliferaran o contràriament patiran una regressió. Aquestes espècies són les que classifiquem com indicadores dels efectes del canvi climàtic sobre els estocs pesquers. Els resultats i les dades obtingudes es publicaran a internet, facilitant així el lliure accés de la informació a qualsevol interessat. El segon gran bloc es centra en aplegar material informatiu i formatiu per assabentar i formar als homes i dones de la mar envers el canvi climàtic i la pesca responsable. El projecte preveu la creació d’un nova figura professional en aquest sector, el Gestor mediambiental marí, que ha de facilitar els canals de comunicació, l’intercanvi d’informació entre el sector de la pesca, l’administració i els investigadors, i donarà suport al sector pesquer professional en aspectes d’innovació i tecnologia.

En el projecte, participen també centres de recerca i desenvolupament i universitats de 6 països de la Mediterrània (2 de Grècia, 3 d’Itàlia, 1 de França, 3 d’Espanya, 1 de Tunísia i 1 de Portugal). Fins a la data s’han produït 3 reunions internacionals: 1) Octubre 2006 a Salerno (Crotone Sud Itàlia) 2) Novembre 2006 a Sardenya 3) Gener 2007 a Loulé (Portugal)

La quarta reunió, que es celebra a l’Ametlla de Mar, té com a objectiu presentar els avenços obtinguts en el projecte i presentar al sector pesquer català les iniciatives que s’estan desenvolupant en el projecte Interreg H2O.

4 de maig de 2007