En una finca de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II, s’experimentarà amb cultius propis de la zona

Els resultats s’exposaran als agricultors de la zona i al sector en general

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el director general de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, A.I.E (ANAV), Enrique Bordiu, han signat avui un conveni de col•laboració per reconvertir una finca de l’Associació en parcel•les demostratives on s’experimentarà amb diferents cultius i varietats. A l’acte de signatura, també hi eren presents el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Josep Lluís Salvadó, el director general de l’IRTA, Josep Tarragó, i el director dels serveis territorials del DAR a les Terres de l’Ebre, Antoni Espanya.

Durant la seva intervenció, el conseller ha dit que aquesta iniciativa respon a l’aposta del DAR per “la competitivitat de l’empresa agrària dins de la seva capacitat per innovar. Per això, una de les nostres prioritats és propiciar i enfortir que les actuacions de Recerca Desenvolupament i innovació (R+D+i) tinguin un enfocament de cadena de valor de producte”. El conseller ha ressaltat que amb la signatura d’aquest conveni es fa “un pas més cap aquesta direcció i ho fem de forma compartida, perquè entenem que la recerca no es pot fer de forma aïllada.” “Les coses no es poden improvisar, ens hem d’acostar al consumidor amb innovació i desenvolupament per satisfer les seves demandes”, ha afegit Llena.

A partir del conveni signat avui, l’Associació Nuclear d’Ascó i Vandellós II (ANAV) i el DAR, a través de l’IRTA, es comprometen a engegar una línia d’investigació sobre els cultius més representatius de la zona (presseguers, cirerers i ametllers) per millorar la seva rendibilitat i a difondre’n els resultats a través d’un pla de transferència tecnològica.

En aquest sentit, Llena, que ha felicitat ANAV per haver impulsat aquesta iniciativa, ha afirmat que “el conveni contribuirà a què els agricultors disposin de varietats que es desmarquin de les puntes de producció habituals i així poder introduir producte al mercat de forma més competitiva. A més, segons el conseller amb aquest conveni “ajudarem a impulsar que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial”.

Per la seva part, ANAV ha fet palès la voluntat de promoure iniciatives que ajudin a impulsar l’activitat econòmica del territori i contribueixin així a fomentar la riquesa de les zones d’influència de les centrals.

 Per materialitzar aquest projecte, l’Associació aportarà 115.000 euros fins al 2010. Aquest conveni es començarà a fer efectiu amb la reconversió de la finca coneguda com “l’Illa,” i situada en terrenys de la central, en un conjunt de parcel•les demostratives. L’acord de col•laboració té inicialment una durada prevista de quatre anys i pot ser prorrogable.

En aquest sentit, segons el director general de l’IRTA, Josep Tarragó, “no només investigarem noves varietats sinó que volen transmetre de forma practica i didàctica als agricultors aquests coneixements perquè així tindran una aplicació pràctica al camp i una plasmació directa al mercat”.

L’esmentada finca, de 17 hectàrees, servirà per treballar amb espècies d’interès o amb un elevat potencial, i tota la informació derivada d’aquest treball experimental serà posteriorment transmesa als agricultors de la zona i al sector en general. Es preveu dividir la finca en parcel•les on dur a terme diferents investigacions. Així, durant el 2007/8 es preveu iniciar i implantar les activitats següents:

.- Parcel•la 1: parcel•la demostrativa de Varietats i portaempelts de Préssec. Assaig amb sis varietats avançades de préssec, assaig de dos portaempelts per préssec. (Dues hectàrees aproximadament) .

- Parcel•la 2: parcel•la demostrativa de varietats de cirerer. Assaig de sis varietats avançades de cirerer. (Una hectàrea aproximadament) .

- Parcel•la 3: parcel•la demostrativa de varietats d’ametller. Introducció de les quatre noves varietats d’ametller obtingudes per l’IRTA (Vayro, Marinada, Tarraco i Constantí), i comparació amb un testimoni (Guara). (Una hectàrea aproximadament) .-

Parcel•la 4: parcel•la demostrativa de diferents sistemes de formació en presseguer. Tres sistemes de formació. Vas baix manual, vas baix mecanitzat, palmeta i Ypsilon. Dues varietats. O’Henry o similari una tipus Rich, blocs demostratius sense repeticions, varietat i portaempelts contrastats. (Una hectàrea aproximadament)

 Les activitats a fer efectives durant el 2008/09 en una segona fase i per tant, en estudi durant aquest any, són les següents:

Parcel•la demostrativa d’olivera. Sistema intensiu d’olivera.

Parcel•la demostrativa de portaempelts de presseguer. Parcel•la demostrativa de cultius no alimentaris. També esdevé especialment remarcable que els resultats d’aquests diferents assaigs i treballs experimentals es transferiran al sector en general en una Jornada Tècnica Agrícola anual que patrocinarà ANAV. També està previst, a partir del segon any, organitzar una jornada de portes obertes per a agricultors i tècnics de la zona per tal que puguin conèixer les investigacions així com la seva aplicació, i preparar un curs de formació per a agricultors, amb una durada de trenta hores, i dedicat a temàtiques d’interès per als agricultors de la zona.

20 de juny de 2007