El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit avui la presentació de la Guia per a la implantació dels autocontrols en celler basats en l'anàlisi de perills i punts de control crític i la Guia de bones pràctiques vitícoles, dos documents per a l'autocontrol de les empreses vitivinícoles catalanes. La presentació ha tingut lloc a l'Escola d'Enologia Mercè Rosell a Espiells i ha comptat amb la presència del director general de l'INCAVI, Joan Aguado, i del director general de l'ACSA, Eduard Mata. Els documents elaborats són fruit del conveni de col.laboració signat entre l'INCAVI, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).

Llena ha explicat que aquestes guies de bones pràctiques higièniques, la primera centrada en els cellers i la segona en la vinya, són “l’instrument que recullen els requeriments en matèria de seguretat alimentària en el sector vitivinícola”. Segons el conseller, “amb aquestes dues guies, el DAR fa una clara aposta per la qualitat i la competitivitat del sector, a part de millorar el posicionament dels vins catalans en el mercat”.

Segons Llena “la presentació d’aquest documents de bases, pioners a l’Estat espanyol, són el punt de partida perquè el sector, mitjançant les seves organitzacions, manifestin les seves opinions, l’adaptin i finalment, l’assumeixin perquè el sector es doti d’un document consensuat entre les seves empreses i l’Administració”. “Es tracta d’un punt de trobada entre l’Administració i el sector”, ha afegit el conseller.

El titular del DAR ha explicat que des de l’Administració agrària catalana “ens hem avançat una vegada més” i hem presentat al sector aquests documents base, ja que “entenem que per tal de preservar la qualitat i la millora de les nostres produccions és primordial dotar al sector d’aquelles eines que els permetin actuar i desenvolupar la seva tasca amb totes les garanties possibles”. Joaquim Llena també ha aprofitar la presentació de les guies per anunciar que a la tardor tindrà lloc un simposi sobre vi, microbiologia i seguretat alimentaria, que estan organitzant el DAR, l’INCAVI, l’Escola d’Enologia Mercè Rosell, l’ACSA i la Universitat de La Rioja.

El responsable del DAR aprofitarà la seva estada a la comarca de l’Alt Penedès per visitar diferents empreses vitivinícoles i conèixer in situ el seu funcionament. En concret, Llena visitarà les instal•lacions de la finca d’Espiells de Juvé i Camps, Caves Torelló, Caves Gramona i Caves Mas Tinell.

6 de juliol de 2007