El Centre estarà situat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL)

 L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el director general de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), Josep Tarragó, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Viñas i el president de CEOPAN, Lorenzo Alonso Sànchez, han presidit aquest matí a Lleida la signatura dels Estatuts del Centre de Difusió Tecnològica del Pa i la creació de la seva Fundació Privada.

A partir d’aquest moment, aquest organisme ja tindrà personalitat jurídica pròpia i podrà començar a desenvolupar les seves tasques.

El Centre estarà situat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) que, per tant, acollirà la primera unitat especialitzada en tecnologies del sector flequer a Espanya. La incorporació del Centre a aquest complex representa l\'entrada de la investigació agroalimentària al PCiTAL, on ja s\'han instal•lat empreses multinacionals i locals del sector tecnològic.

De moment, i fins que les instal•lacions del centre no estiguin finalitzades, es començarà a treballar a les dependències que l’IRTA té a Lleida.

L\'Institut Tecnològic del Pa té com a objectiu millorar la competitivitat de les empreses del sector flequer, tant fabricants com comercialitzadors, per mitjà de la innovació, la investigació i el desenvolupament tecnològic. Aquest institut esdevindrà un centre de difusió tecnològica d’àmbit estatal i amb una important projecció internacional, en especial a l’Amèrica Llatina.

D’aquesta manera s’encarregarà de promoure tasques d’investigació en aspectes relacionats amb el pa, els seus derivats i les matèries primeres i potenciarà activitats d’innovació i desenvolupament de les tecnologies aplicades en processos de fabricació, conservació i comercialització i divulgarà entre les empreses del sector les noves tecnologies aplicables.

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l´IRTA, i la UdL acordaran amb CEOPAN les línies de recerca i el personal investigador necessari per desenvolupar-les. De moment l’IRTA ja ha establert contactes amb centres estrangers per tal de poder intercanviar coneixements i tecnologies. En aquest sentit, s’ha arribat amb un acord amb l’Organització de Centres Tecnològics Francesos (CTPCA) per tal d’utilitzar els seus sistemes de millora tecnològica i dur a terme auditories a les fleques.

El Centre de Difusió Tecnològica del Pa de Lleida passarà així a formar part de la Xarxa de Centres de Difusió Tecnològica del CIDEM, formada actualment per sis centres i que té l’objectiu d’acostar a les empeses les tecnologies aplicades al seu sector, actuant de forma complementària entre els diferents centres i les xarxes de transferència tecnològica per poder donar cobertura a tot el territori català. Un cop el centre sigui membre de la Xarxa podrà optar a les línies de subvenció per als plans d’actuació que es destinen als centres registrats.

 L’alcalde, Àngel Ros, ha manifestat: “l’Ajuntament, la Universitat de Lleida i les conselleries d’Indústria i d’Agricultura, confiem en prestar el servei que esperen de nosaltres el conjunt d’empreses d’un sector econòmic important, que inclou el pa, els seus derivats, tot el conjunt de matèries primeres associades, farines i cereals, i la part industrial, cada cop més complexa i amb més requeriments de competitivitat.”.

“Com a Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari, disposar del Centre per a nosaltres representa potenciar la investigació sobre les varietats de cereals, en els àmbits, per tant, vinculats a l’enginyeria agronòmica i a processos industrials biològics, com el fred, i tota la tecnologia que necessita avui un sector com aquest. Es tracta, per tant, d’una aposta clara per a la investigació a la ciutat de Lleida a través del Parc Científic”, ha assegurat el paer en cap.

El director general de l’IRTA, Josep Tarragó, ha manifestat que aquest institut “contribuirà a afegir valor al territori i a aflorar el potencial d´Investigació i desenvolupament per un sector que, el Govern de Catalunya, considera i identifica com a estratègic pel nostre país”.

D’altra banda, Tarragó ha volgut destacar la importància d’aquest centre, pioner a Espanya, ja que “el pa forma part de la nostra alimentació diària i els consumidors cada dia són més exigents, de manera que a través d’aquest institut podrem oferir una oferta més àmplia per donar resposta a les noves demanades”.

Reconeixement com a Centre de Difusió Tecnològica pel CIDEM

El CIDEM (Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial) manté el compromís de reconèixer el nou centre com a Centre de Difusió Tecnològica (CDT) quan es compleixin els requeriments establerts en el RECETEC que exigeixen la participació de quatre empreses del sector en el patronat (Comercial LLarás S.L., Sucesores Ocio y cía, Artesanos Panaderos del Sur S.L. y Joan Baptista Piquer Pomer).

El Centre Tecnològic del Pla de Lleida passarà així, a formar part de la Xarxa de Centres de Difusió Tecnològica del CIDEM, formada actualment per sis centres i que té l’objectiu d’acostar a les empreses, les tecnologies aplicades al seu sector, actuant de forma complementària entre els diferents centres i les xarxes de transferència tecnològica per poder donar cobertura a tot el territori català. Un cop el centre sigui membre de la Xarxa podrà optar a les línies de subvenció per als plans d’actuació que es destinen als centres registrats.

L’oferta de serveis tècnics que presten els CDT abasta des de serveis de sensibilització, promoció i informació fins a serveis tecnològicament avançats (assaigs, controls...).

23 de febrer de 2007